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Clarification No. 20 to TD 
 

Volume 1, Section 2 - Form of tender for a works contract, Annex 2-Appendix 

to tender 

Volume 1, Section 4 - Forms 4.6.1 to 12 

Volume 2, Section 3 - Particular conditions 
 

QUESTIONS ANSWERS 

Question No 1 

PCC SC 18.5 states that all insurances 
under the contract shall be in RSD. 
Appendix to tender for the insurances 
in SC's 18.4 and 18.6 states the amounts 
in EUR. Please clarify, since these SC's 
are contradictory. 

Answer No 1 

In accordance with the Particular Conditions of Contract 
18.5 currency of all insurances under the Contract shall be 
the RSD. The amounts specified in Appendix to Tender given 
in EUR shall be converted to RSD using the official selling 
exchange rate of the National Bank  of Serbia 
https://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/english/
scripts/ondate.html effective 28 (twenty eight days) prior to 
Tender submission deadline.  

Question No 2 

Currency of payment is defined to be 
EUR, except for the economic operators 
from Serbia as per Appendix to tender 
SC14.15. Calculation of the late 
payment interest is defined in PCC SC 
14.9 just for payments in RSD. Please 
provide us with the calculation of late 
payment interest for foreign 
Contractors who are entitled to 

Answer No 2 

The Clause in question is not Particular Conditions of 
Contract  14.9,  it is 14.8 and for contracts signed and paid 
in EUR the clause will be modified as follows: “Once the 
deadline laid down in Article 14.7 has expired, the 
Contractor may, within two (2) months of late payment, 
claim late-payment interest: 
- at the rate applied by the Central European Bank 
to its main refinancing transactions in EUR, where 
payments are in EUR on the first day of the month in which 

https://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/english/scripts/ondate.html
https://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/english/scripts/ondate.html
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payments in EUR acc. to Appendix to 
Tender SC 14.15. 

the deadline expired, plus three and a half percentage 
points (3.5%). The late-payment interest shall apply to the 
time which elapses between the date of the payment 
deadline (exclusive) and the date on which the Employers 
account is debited (inclusive).” 

Question No 3 

Vol. 1, Section 4, Forms 4.6.1 to 12, 
states that Forms 4.6.1, 4.6.2, 4.6.4, 
4.6.5 and 4.6.6 shall be completed 
individually by entity/lead 
member/partners on separate pages. 
Form 4.6.5 is Data on consortium – 
please confirm that only one form shall 
be completed for the whole 
consortium. 

Answer No 3 

Yes, Form 4.6.5. – only one form shall be completed for the 
whole consortium. 

 
 

   

 


