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Type of document: Clarification No 38 to Tender Dossier 
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Number of attachments: - 

Date: September 14, 2020 

 

Clarification No. 38 to TD 
Volume 1, Section 1, Instruction to Tenderers 

Volume 2, Section 3 Particular Conditions 

Volume 4, Section 2.1 BoQ 

Clarifications 3, 8, 10, 12, 26 

 

QUESTIONS ANSWERS 

Question No 1 

As specified on the page 8 and 9 of 
Volume 1, Section 1, Instruction to 
Tenderers: "the Bidder must 
demonstrate that it will have access 
to the key Contractor's equipment 
listed, amongst requires Concrete 
plant or Contract with local supplier 
which should be located not further 
than 35 km from the construction 
site." 

We believe that the manner in 
which the distance is measured 
should be clarified, either by road 
network or by air. 

Answer No 1 

By road network. 
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Question No 2 

According to the answer provided 
in the Clarification No 12 to TD, 
question No 1, the Form 4.3 Power 
of attorney is missing and should 
be downloaded from the following 
address 
https://ec.europa.eu/europeaid/pr
ag/document.do?nodeNumber=5.8 
under 5.8.List of Annexes under 
D4h. 

We tried to download it but the 
answer we received was Server 
inaccessibility. Due to this 
situation, in order to maintain the 
official role of your entity in this 
process and also in order to avoid 
further possible misunderstandings 
and delays, e.g. economize the 
process, we suggest publishing this 
Format defined in Form 4.3. 

Answer No 2 

Kindly note that the Contracting Authority cannot be 
responsible for accessibility of servers maintained by the 
European Commission. The server from the link given may have 
been temporarily unavailable for a short period of time. 
Clarification no 12, Answer 1 has given all the information the 
form contains itself (screenshot of the form). For ready 
reference the form is attached to this clarification. 

Question No 3 

We don't see a clear and complete 
answer to the question No1 of 
Clarification No 3 to TD and we 
kindle ask you to provide complete 
and more precise information. 

Answer No 3 

Please, refer to Clarification 7, answer 2.  

Question No 4 

Regarding the matter of insurance, 
the Volume 2, Section 3 specifies 
as follows: 

Add new Sub-Clause 18.6 

"The Contractor shall effect 
Professional indemnity insurance, 
which shall cover the risk of 
professional negligence in the As-
built Design and Drawings. The 
minimum amount and time limits 
of Professional indemnity 

Answer No 4 

The Tender Dossier has been carefully tailored to follow the 
technical requirements of these specific works, international 
good practices for procurement and contract 
management/implementation as well as PRAG and EIB 
procurement rules and local legislation; no changes as the one 
proposed shall be introduced. 

https://ec.europa.eu/europeaid/prag/document.do?nodeNumber=5.8
https://ec.europa.eu/europeaid/prag/document.do?nodeNumber=5.8
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insurance for this contract shall be 
as stated in the Appendix to 
Tender." 

Since in your answer to Question 
11 in Clarification No 1O you 
invoke the Law on Planning and 
Construction we revised the Law 
and we did not find any indications 
on As Built Design insurance. The 
Law defined elaboration of As Build 
design documentation, procedures 
and attorneys 

Since As Build Design is i) based on 
previously prepared 
documentation (remember the 
Building Permit Design already 
exists and was duly approved, but 
not prepared by tenderers) and ii) 
contains minor corrections 
between the design end 
constructed structures, and iii) is 
delivered to the Entity after Taking 
Over Certificate has been issued, 
and iv) once the Taking over 
certificate is issued, the works 
executed cannot be insured by the 
Contractor under Contractor's all 
risk policy (CAR), and the risk 
passes to the Entity which may, or 
not, insure the project executed as 
a completed civil work, we do not 
see how we can incorporate,­ the 
request defined in Sub-Clause 18.6 
in insurance of CAR which ceases 
once the Taking over Certificate is 
issued. 

We therefore ask to eliminate the 
Sub-Clause 18.6 Volume 2, Section 
3 
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Question No 5 

Regarding the answer No 12 of 
Clarification No 10, please define 
the size of the area and confirm 
that the usage will be free of 
charge for the Contractor. 

Answer No 5 

Regarding the size, please refer to Clarification 10, answer 12, 
quote” .... will be provided as a part of Terminal area and can 
be used until this area become subject of work execution” end 
of quote. Kindly note that the size of the area is limited by the 
Terminal area and work execution. 

The area will be free of charge for the Contractor. 

Please, refer to answer 9 on this clarification, too. 

Question No 6 

Question 20 of Clarification 8 to TD 
says: 

"Since there are discrepancies 
between the Bill of Quantities and 
the Technical Documentation we 
received, please clarify which of 
the two is valid". The answer No 20 
to this question says: 

'The Bill of Quantities" 

We consider that 

a) If the answer confirms that the 
technical specifications are not in 
accordance with the Bill o 
quantities, those discrepancies 
must be identified and corrected in 
the Tender documentation. 

b) Following the orders of General 
Conditions of the Contract based 
on FIDIC red book and Particular 
Conditions, you should take into 
account that the Sub-Clause 1.5 
clearly identifies the priority of 
document and clearly shows that 
the Bill of Quantities does not have 
priority over the Technical 
Specifications. 

"(2) The following documents shall 
be deemed to form and be read 
and construed as part of this 

Answer No 6 

Kindly note that the answer you refer to is applicable to a 
specific case from the question 20 in the subjected clarification 
and shall be taken into consideration while preparing the 
tender. The listed documents and their order of precedence is 
applicable during the implementation of contract. The potential 
omissions from the technical specifications found out and 
clarified during the tendering phase will be taken into 
consideration while preparing the final contract. 
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contract, in the following order of 
precedence: 

(a) the Contract Agreement,  

(b) the Form of Tender for Works 
Contract with Annex 1 (Annexes 
1a, 1b and 1c) 

(c) the Particular Conditions with 
Appendix to Tender (Annex 2 of 
the Form of Tender), 

(d) the General Conditions, 

(e) the Technical Specifications 

(f) the Design Documentation listed 
in Sections 1 and 2 of Volume 5 of 
the Tender Documents; 

(g) the (Bill of quantities after 
arithmetical corrections. 

(h)  the Contractor's Technical 
Proposal including the Forms. 

(i) Modifications No....to ... to the 
Tender Dossier 

(j) any other documents forming 
part of the contract." 

Therefore, we kindly ask you to 
make appropriate modifications in 
due time. 

Question No 7 

Borrow pit excavation, including 
the transport up to the maximum 
distance of 5 km, is mentioned in 
the Bill of Quantities, under the 
item 9 (BoQ - item 9. Terminal 
Roads and Parkings, item 
2.2.1.02.04) and item 1 (BoQ - item 
10. Access Road, item 2.2.2.02.04). 

Answer No 7 

The exact location of the borrow pit shall be defined in the 
Construction Design which is Contractor’s responsibility. 

The prospective Tenderer can calculate with transport distance 
different that estimated by the Designer of the Design for 
Construction Permit. 

As regard to the fee for usage of borrow pit, please refer to: the 
- Law on fees for the usage of public goods 
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-naknadama-za-
koriscenje-javnih-dobara.html 

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-naknadama-za-koriscenje-javnih-dobara.html
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-naknadama-za-koriscenje-javnih-dobara.html
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Can you specify the exact borrow 
pit and whether a fee is charged 
for using thereof? 

- Decision on determining the initial amount of lease on which 
water-land in public ownership can be leased 
https://www.pravno-informacioni-
sistem.rs/SlGlasnikPortal/reg/viewAct/19dfdbb4-84cc-4ceb-
9794-fa80678c0924 

Question No 8 

In the item 2.2.1.02.06 (BoQ - 9. 
Terminal Roads and Parkings; Sub-
schedule 9.1-SAO2 Road, 
2.2.1.02.00 EARTHWORKS) we 
found that quantity of 80.75m3 
refers to the "construction of 
embankment with gravel sandy 
material". Since other items with 
the exact same mark refer to the 
"construction of stabilized 
shoulders ", We kindly ask you to 
define accurate description of the 
item under subject, and to make 
correction if appropriate. 

Answer No 8 

Description in the item 2.2.1.02.06 (BoQ - 9. Terminal Roads 
and Parkings; Sub-schedule 9.1-SAO2 Road, 2.2.1.02.00 
EARTHWORKS is repeated by mistake and it shall be as follow: 

CONSTRUCTION OF STABILIZED SHOULDERS  

This item includes construction of shoulder covered with sand, 
gravel or stone chippings of designed thickness and width. 
Minimum thickness of top layer is 15 cm. The shoulder shall be 
covered with these materials in the designed thickness fully in 
according to designed cross section and with a special super-
elevation due to compaction. 

Horizontal edges shall be made in accordance with the Design. 
Any deviations from the designed lines are allowed only to 
prevent the occurrence of visual obstructions.  

Measurement and payment per mᶟ of stabilized shoulder.   

Question No 9 

In accordance with your answer to 
the question No. 5 within the 
Clarification request No. 26, we 
once again addressed the 
management of the Port of 
Smederevo on 04.09.2020 at 15h 
and received the reply stating that 
without the order of the Employer 
(Ministry of Construction, 
Transport and Infrastructure) they 
were not able to grant the right to 
visit the Port of Smederevo. 

Considering the value and 
complexity of the Project, we 
kindly ask you to reply once again 
whether it is possible to visit the 

Answer No 9 

Kindly note that PRAG forbids any site visit of the Contracting 
Authority and a particular economic operator apart from site 
visits organized and published in the tender documents 
applicable to all interested economic operators. Since this 
question was raised by a few interested parties who missed the 
first site visit, the Contracting Authority has decided to organize 
one more site visit for all potential tenderers.  

Kindly note that the additional site visit shall be organized on 
Friday, September 18, 2020 at 10:00 local time at the 
Smederevo port, address “Nova Luka” street Salinacka bb. 
Personal Identification (ID card or passport) will be required to 
be presented at the entrance, as well as a power of attorney on 
behalf of the tenderer for respective person(s) to participate at 
the site visit. No clarification meeting will be held afterwards.  

No additional site visit(s) will be organized by the Contracting 
Authority after the one on September 18, 2020. 

https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/reg/viewAct/19dfdbb4-84cc-4ceb-9794-fa80678c0924
https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/reg/viewAct/19dfdbb4-84cc-4ceb-9794-fa80678c0924
https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/reg/viewAct/19dfdbb4-84cc-4ceb-9794-fa80678c0924
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Port of Smederevo, and if so, in 
which manner? 
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Question No 10 

In the item 02-03 (BoQ - 3. Vertical 
Quay and Vertical Embankment 
Structure; 02-00 EARTHWORKS) is 
stated that UoM is "per piece of 
filter layer". Please confirm that 
the correct unit of measure is m2 
instead of pieces and make 
corrections of BoQ accordingly. 

Answer No 10 

Correct measure (BoQ – 3, item 02-03) is pcs. In the zone of 
weep holes, locally the round filter of bulk, and crushed stone 
should prevent silty and small sandy particles to wash out. This 
BoQ item is in connection with the same BoQ item 07.01. 

Question No 11 

Considering item 03-05 (BoQ - 4. 
Sloped Embankment Structures; 
03-00 CONSTRUCTION of SLOPED 
EMBANKMENT STRUCTURE IN THE 
DOWNSTREAM TERMINAL 
SECTION (sector 3)), we found its 
description, quantity and UoM 
rather confusing. Especially 
because of similarity of the item 
03-0 "Procurement, transport and 
installation of water impermeable 
MB 30-86 concrete and M150 fros 
resistance, in accordance with the 
design for the construction of 
reinforced concrete support 
beams...' and item 03-04 " 
Construction of reinforced 
concrete support beams.". Please, 
note that UoM for concrete beams 
construction is usually m3, as it is in 
the item 03-04. Please make 
further explanation and 
clarification regarding item 03-05. 

Answer No 11 

The correct unit of measure is m3. 

Question No 12 

In the Item 5.1 (BoQ - 5. Road 
bridge; V INSULATION WORKS) 
there is a difference between unit 
of measure in item description 
("Calculation per m2 of completed 
insulation") and UoM (m3). Please 
confirm that the correct unit of 

Answer No 12 

The correct unit of measure is m2. 
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measure is m2 and make 
corrections of BoQ accordingly. 

Question No 13 

In four (4) items with same mark 
07-01 (BoQ - 12. Water supply, 
sewage and drainage installations; 
12. Internal building installations; 
sub-schedules: ADMINISTRATIVE 
BUILDING - WATER SUPPLY; 
BUILDING FOR SHIP CREW-WATER 
SUPPLY; GATEWAY CONTROL-
WATER SUPPLY; RAILTRACK 
GATEWAY CONTROL -WATER 
SUPPLY; 07-00 INSULATION 
WORKS) there is a difference 
between unit of measure in item 
description ("Calculation per m2 of 
completed item.") and UoM (m'). 
Please confirm that the correct] 
unit of measure is m2 and make 
corrections of BoQ accordingly. 

Answer No 13 

The correct unit of measure is m2. 

Question No 14 

In the Sub-schedule A3 POWER 
BLOCK - ADMINISTRATIVE 
BUILDING (BoQ - 16. Heating, 
cooling and ventilation 
installations; ADMINISTRATIVE 
BUILDING) there are two items no. 
11, one in order and between 
items no. 13 and 14. Please clarify 
whether the item described as 
"Transport and installation of 
manometer valves - R 1/2"" 
belongs there and if it is so, correct 
the ordinal numbers consequently 

Answer No 14 

Kindly note that Item 11 between items no. 13 and 14. shall be 
skipped. 

 


