RSS

You are here

Beograd spreman za brzo izdavanje dozvola

Potprеdsеdnik Vladе Srbijе i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom posete Gradskoj upravi Bеograda, da počinje zvanična primena Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa izdavanje građevinskih dozvola za manje od mesec dana.

Mihajlović je objasnila da objedinjenom procedurom izdavanja građevinskih dozvola, investitori više "neće ići od šaltera do šaltera, od javnog preduzeća do javnog preduzeća, od kancelarije do kancelarije, od ministarstva do ministarstva, tražeći mišljenje, uslove i biti na neki način ponižavani".

Prema njenim rečima, taj posao sada preuzima lokalna samouprava i grad je taj koji mora da nabavi sva mišljenja, osnovne i dopunske uslove koji su potrebni, da bi se dobila građevinska dozvola.

"Verujem i sigurna sam da će se u Srbiji pokazati da stvari mogu da funkcionišu i moj poziv svima je - uključite se, jer ovo je mogućnost da se u Srbiji mnogo više gradi i mnogo više radi", rekla je Mihajlović.


Ona je istakla da grad mora da vodi računa o svakoj opštini, kako bi se dozvole zaista izdavale za manje od mesec dana, a država je tu, ne samo da pruži monitoring, nego da pomogne kad god je to potrebno da ništa ne stoji.

Ministarka je dodala da će građani sigurno biti zadovoljniji, jer će i u Beogradu i u svim lokalnim samoupravama viđati više kranova i više gradilišta.

Ona je objasnila da je razlika između ovog i svih prethodnih Zakona o planiranju i izgradnji u tome što ni u jednom od dosadašnjih nije postojala objedinjena procedura, koja sve poslove koje je radio investitor prebacuje na lokalnu samoupravu.

"Zakon će se primenjivati, jer je njime predviđena objedinjena procedura, a možemo da kažemo da je ovo prvi korak za elektronsku građevinsku dozvolu koja će biti od 1.januara 2016. godine", rekla je Mihajlović.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Beograd apsolutno spreman za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji.

On je naveo da bi Beograd kao najveća lokalna samouprava trebalo da da primer svima ostalima da može i da zna kako se primenjuje zakon.

"Sve po pitanju objedinjene procedure je spremno. Treba dati šansu celom procesu da zaživi na pravi način, jer to je nešto novo za građane i investitore i na nama je da u roku od 28 dana od dana pokretanja postupka izdamo građevinsku dozvolu, čime činimo veliku stvar za ovu zemlju", rekao je gradonačelnik prestonice.

On je naglasio da su država i grad gubili desetine miliona zato što su investitori dolazili i odustajali od investicija u Srbiju i Beograd, jer, kako je rekao, jednostavno nisu mogli da se snađu u "moru" dokumenata.

"Imate primer investitora za stari savezni MUP, za hotel Jugoslaviju, svi su oni od 2005, 2006. godine u nekom 'lavirintu' propisa, dozvola, saglasnosti, svi čekaju 'nešto'. Oni mnogo očekuju od ovog zakona", izjavio je Mali.

Gradonačelnik je rekao da se sada otvara mogućnost da se svima njima ubrza procedura, da oni znaju šta tačno treba da urade da bi došli do kraja svega toga, da "vide svetlo na kraju tunela".

"Mislim da je to pravi put. Na osnovu njihove reakcije, ja sam siguran da smo mi na pravom putu, jer vidim da su oni spremni da krenu u podnošenje tih dokumenata, a na nama je pokažemo i ispunimo to obećanje i to i realizujemo. Nama trebaju nove zgrade, vrtići, hoteli", zaključio je Mali.