RSS

You are here

Gradnju vetroparka “Čibuk” zaustavila greška pokrajinske vlade

Potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao drugostepeni organ, moralo da poništi građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka "Čibuk" u opštini Kovin jer je pokrajinski sekretarijat napravio grešku i izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak, što nije u skladu sa zakonom


Mihajlović je naglasila da prvostepeni organ, vlada AP Vojvodina, odnosno Pokrajinski  sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine nadležni sekretarijat, nije reagovao na žalbu JP “Elektromreže Srbije” (EMS), već je odlučivanje o zakonitosti dozvole prepustio Ministarstvu.


"EMS se sa apsolutno jasnom analizom i dokumentacijom, i u skladu sa zakonom, obratio pokrajinskom sekretarijatu koji nije želeo da donese odluku nego je prebacio na ministarstvo kao drugostepeni organ", objasnila je ona.


Mihajlović je, komentarišući saopštenje pokrajinske Vlade u kome je navedeno da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprečilo realizaciju jednu od najvećih investicija u zemlji, rekla da je to učininjeno po zakonu."Nije dobro da se bilo ko zaklanja iza velikih investitora i investicija, a da u suštini ne reši problem. Ako su u pokrajinskom sekretarijatu tako sigurni da je sve po zakonu, zašto kao prvostepeni organ nisu doneli odluku i odbili žalbu EMS-a i rekli da je sve po zakonu", dodala je ona.


Mihajlović je rekla da će ministarstvo razgovarati ponovo sa investitorom i pokrajinskim sekretarijatom i pomoći da se taj projekat realizuje u skladu sa zakonom, odnosno da dobiju energetsku i građevinsku dozvolu. Ona je dodala da je dobra vest za investitore što će Vlada novim zakonima o energetici i planiranju i izgradnji, o kojima će odlučivati u julu, biti predviđene posebne građevinske dozvole za objekat, a posebno za priključak. "Najlakše je nekog optužiti da ne dozvoljava investicije jer ako ih neko želi, to je ova Vlada, ali izvinite, mora sve da bude po zakonu", zaključila je Mihajlović.