RSS

You are here

Mihajlović 26. juna sa čelnicima Tutina, Subotice i Zaječara

Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovaraće 26. juna u Vladi Srbije sa predstavnicima opština Tutin, Subotica i Zaječar o rešavanju problema sa kojima se suočavaju, što će biti prvi u nizu sastanaka koje će održati sa lokalnim samoupravama širom zemlje.

 

Jednom sedmično, svakog četvrtka, Mihajlović će sa svojim timom razgovorati sa čelnicima gradova i opština, bez obzira na političku strukturu na lokalnom nivou, izjavio je savetnik ministra Nikola Milivojević. "Opštinari će imati priliku da iznesu sve probleme sa kojima se suočavaju na lokalnom nivou ministarki i njenom timu, koji će činiti njeni savetnici, državni sekretari, pomoćnici ministra...", rekao je Milivojević. On je kazao da će na sastancima biti razmatrani ne samo problemi iz tog resora već i socijalni, komunalni, kulturni i drugi problemi.

 

Milivojević je podsetio da je Mihajlović kao ministar energetike od juna 2013. do februara 2014. jednom nedeljno primala građane koji su mogli direktno s ministarkom da razgovaraju o svojim problemima i dodao da će ta praksa biti nastavljena i u okviru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

"Sada to podižemo na viši nivo i razgovaraćemo sa rukovodstvima gradova i opština i cilj je da se u direktnom dijalogu ubrza i povecha efikasnost komunikacije i rada vlade sa lokalnim samoupravama. Ovim hoćemo da pokažemo da je Vlada vrlo otvorena za svaku vrstu komunikacije i želimo da rešavamo sve probleme podjednako", naglasio je Milivojević. Kako je rekao, to ministarstvo želi da ima transparentan pristup prema svim opštinama, od najviše do najmanje razvijenih, čije će probleme pokušati da reši.

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, kada je formirano, poslalo dopis svim opštinama i zatražilo od njih da izlože svoje probleme i napravilo spisak prioriteta. Milivojević je naglasio da će, pored velikih sistemskih problema, biti rešavani i oni mali, a koji su važni sa funkcionisanje pojedinih lokalnih samouprava.

 

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević je izjavio Tanjugu da je ta opština već imala dobru saradnju sa ministarkom Mihajlović, kada je bila zadužena za resor energetike, kao i da je to prvi put da na sistematičan način imaju dobru saradnju sa vladom. Kučević je izrazio zadovoljstvo što Mihajlović i u novom ministarstvu nastavlja sa tom dobrom praksom, što mnogo znači lokalnim samoupravama.

 

On je istakao da ta opština ima dosta lošu infrastrukturu i da je vrlo važno da se dobrim putem poveže sa Novim Pazarom i Sjenicom, kao i da se izgradi trafostanica snage 110 kilovolti kako bi oko 150 novih objekata na teritoriji te opštine moglo da se priključi na struju. Kučević je dodao da su predlozi sa lokalnog nivoa uslov za ubrzani ekonomski razvoj.

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je pozdravio odluku potpredsednice vlade da direktno razgovara sa predstavnicima lokalnih samouprava, što bi trebalo da postane praksa u narednom periodu. "Na ovaj način možemo pospešiti prohodnost rešavanja određenih problema i ubrzati procedure koje se tiču Vlade", rekao je Maglai Tanjugu napominjući da se predmeti koji se tiču Direkcije za imovinu, ili određenih ministarstva rešavaju jako sporo.

 

Od važnijih problema razgovaraćemo o završetku obilaznice oko Subotice, što predstavlja tzv. Ipsilon krak Koridora 10, nastavaku izgradnje Narodnog pozorišta, problemima koji se tiču imovinsko-pravnih poslova i finansija, dodao je Maglai.

 

Priliku da razgovaraju sa potpredsednikom vlade imaće sve opsstine u Srbiji, kažu u ministarstvu.

 

TANJUG