RSS

You are here

Mihajlović i Ajgner o programu socio-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Austrije u Srbiji NJ.E. dr Johanesom Ajgnerom o programu socio-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji, posebno projektu rekonstrukcije Golubacke tvrđave, kao i novom Zakonu o planiranju i izgradnji.

 

Ambasador Ajgner je rekao da je Austrijska razvojna agencija izdvojila oko 1,5 miliona evra za projekat rekonstrukcije Golubacke tvrdjave u okviru socio-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji sa ciljem doprinosa ukupnom ekonomskom razvoju Srbije.

 

On je naglasio da se ključne komponente projekta odnose na revitalizaciju tvrđave Golubac i izgradnju postrojenja za vodosnabdevanje u opštini Veliko Gradište. Ambasador je dodao i da je ovaj projekat značajan jer će omogućiti da se unapredi transport na Dunavu, poboljša ekonomija, a Golubac uvrsti na turističku mapu Evrope.

 

Austrijska strana se interesovala i za novi Zakon o planiranju i izgradnji. Potpredsednik Vlade Mihajlović je rekla da će se zakon pred poslanicima Skupštine Srbije naći tokom jula meseca i dodala da je reč o “istorijskom zakonu koji će pojednostaviti procedure i skratiti postupak za izdavanje građevinskih dozvola na 28 dana”.

 

Na sastanku je istaknuto i da Austrija u Vladi Srbije ima istinskog partnera, spremnog i otvorenog za saradnju