RSS

You are here

Mihajlović i Klark obišle kuće oštećene u poplavama u Smederevskoj Palanci

Potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović i administrator Programa Ujеdinjеnih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark, posetile su uoči sutrašnje Donatorske konferencije za žrtve poplava u Briselu, opštinu Smederevska Palanka, koja je pretrpela znatnu štetu tokom majskih nеpogoda.

 

Mihajlović i Klark obišle su u Smederevskoj Palanci dva domaćinstva čije su kuće oštećene u nеpogodama, kao i radove na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih sistema, finansiranim kroz UNDP projekat „Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenim poplavama“. Potpredsednik Vlade je zahvalila predstavnici UNDP što je posetila Srbiju uoči sutrašnje donatorske konferencije i istakla dobru saradnju sa tom organizacijom na ranijim projektima, kao i tokom procene štete od poplava.

 

Ona je najavila da će u narednih nekoliko dana biti usvojen zakon o obnovi zemlje, koji je ključan za podelu pomoći i isplatu novca za izgradnju oštećenih objekata. "Vlada Srbije opredeljena jе ne samo da popravi kuće i izgradi nove, nego i da u svakom segmentu koji je pretrpeo štetu nađe način da tu štetu popravi i nadoknadi", naglasila je Mihajlović. 

 

 

Ona je ponovila da će građani kojima su kuće uništene u poplavama imati nove kuće pre zime, a do 1. oktobra biće obnovljena putna i železnička infrastruktura. "Za oštećenja na energetskim objektima biće potrebno nešto više vremena da se saniraju”, napomenula je Mihajlović. Nakon usvajanja zakona o obnovi zemlje u Skupštini, moći će da krene isplata novca za građane čije su kuće oštećene, kao i za finansiranje izgradnje novih kuća, navela je ona.

 

Govoreći o projektu "Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama", Mihajlović je rekla da će njegova realizacija omogućiti ukidanje dnevnih restrikcija vode u Smederevskoj Palanci i uspostavljanje redovnog vodosnabdevanja.

 

 

Helen Klark je ocenila da je plan koji će Vlada Srbije predstaviti sutra na Donatorskoj konferenciji u Briselu dobro urađen, kao i da očekuje da će Srbija na toj konferenciji dobiti značajnu međunarodnu pomoć.  "Plan sa kojim Srbija sutra ide u Brisel je veoma dobar i precizan, prikazuje šta se desilo i kakve su potrebe za oporavak. Nadam se da će na osnovu toga kao odgovor doći i značajna podrška donatora", rekla je Klark i dodala da je UNDP u Srbiji vrlo brzo uradio preliminarnu procenu štete, na osnovu koje je počela da se realizuje pomoć.

 

Administrator programa UNDP je poručila da se u narednom periodu treba fokusirasti upravo na smanjivanje rizika od novih prirodnih nepogoda i ponudila pomoć UNDP-a i njegovih eksperata u tom poslu.

 

Predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić, rekao je da štete od poplava u toj opštini iznose 900 miliona dinara, što lokalni budžet ne može sam da pokrije i zahvalio Vladi na pomoći toj opštini. 


Projekat "Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama" UNDP sprovodi se u šest lokalnih samouprava u Srbiji – Smederevska Palanka, Ub, Vladimirci, Kosjerić, Smederevska Palanka, Lajkovac i Šabac.