RSS

You are here

Mihajlović i Solorano o obnovi i projektima

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji, Irenom Vojačkovom Solorano o budućoj saradnji i podršci ove organizacije Ministarstvu i Vladi Srbije.

 

Potpredsednik Zorana Mihajlović zahvalila se na pomoći koju su UN pružile Srbiji u prethodnom periodu i navela da će za Vladu Srbije veoma važan projekat biti prevencija od poplava. Kada je reč o Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mihajlović je rekla da će u narednom periodu biti usvojen Nacrt zakona o planiranju i izgradnji, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici Ujedinjenih nacija. Govoreći o projektima, Mihajlović je dodala da je unutar Ministarstva formiran novi sektor za strateško planiranje i objasnila da su u ovom sektoru centralizovani svi najvažniji infrastrukturni projekti. Pozvala je UN da svojim iskustvom pomognu na unapređenju ovog sektora kroz projektni menadžment i monitoring projekata.

 

Solorano je pohvalila proaktivnost Ministarstva i cele Vlade i dodala da je Srbija na protekloj donatorskoj konferenciji pokazala ozbiljnost u namerama da se poplavljena područja obnove što pre, i osvrnula se na Zakon o otklanjanju posledica poplava koji je Skupština Srbije usvojila tokom protekle nedelje.

 

Takođe, istakla je da su Ujedinjene nacije spremne da pomognu Ministarstvu u oblastima projektnog menadžmenta i upravljanja fondovima. Kao jedan od prioriteta, za koji UN izrađuju dugoročni plan zajedno sa Svetskom bankom, Solorano je navela rehabilitaciju i unapređenje vodovodnog sistema, i uopšte vodosnabdevanja u opštinama u Srbiji.

 

Na sastanku je dogovoreno da se tokom naredne nedelje organizuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva i Ujedinjenih nacija na kojem bi se razgovaralo o tehničkim detaljima najvažnijih projekata i nastavku saradnje.