RSS

You are here

Mihajlović razgovarala sa novim ambasadorom NR Kine o infrastrukturnim projektima

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novim ambasadorom NR Kine u Beogradu NJ.E. Li Mančangom o infrastrukturnim projektima koje Srbija radi u partnerstvu sa ovom zemljom kao što su završetak mosta Borča - Zemun, izgradnja novog bloka termoelektrane "Kostolac" i pruge Beograd – Budimpešta.

 

Potpredsednik Vlade upoznala je ambasadora Lija sa dinamikom radova na ovim projektima i rekla da je jedan od najznačajnijih projekata za Srbiju izgradnja bloka „B3“ u “Termoelektrani Kostolac”

 

“Srbija 30 godina nije izgradila nijedan veliki energetski objekat. Za nas je, nakon remonta postojeća dva bloka najvažnija izgradnja bloka “B3”  koja će nam obezbediti energetsku sigurnost”, rekla je Mihajlović i dodala da Srbija još uvek čeka potpisivanje finansijskog aranžmana za „Kostolac B3” i da je sada korak na kineskoj strani.

 

Mihajlović je rekla da je drugi veoma važan projekat most Borča – Zemun. Ona je pozvala ambasadora Lija da zajedno obiđu most i ubrzaju radove koji bi trebalo da se završe do kraja 2014. godine i napomenula da je “država sve svoje obaveze prema kineskoj strani ispunila”.  

 

Ističući da su tradicionalno prijateljski odnosi NR Kine i Srbije osnova za dobru ekonomsku saradnju dve zemlje, ambasador Li je obećao da će razgovarati sa kineskom stranom kako bi se preuzete obaveze ispunile i radovi završili u predviđenom roku.

 

Na sastanku je bilo reci i o Koridoru 11, projektu u koji je uključena kineska kompanija Shandong hi-speed group, kao i izgradnji trećeg bloka Termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu.