RSS

You are here

Neće se gaziti rokovi

Intеrvju - Novosti

 

Najbolja garancija da će Koridor 10 i deo Koridora 11 od Beograda do Požege biti završeni do kraja 2016, kako je zacrtao premijer Vučić, jeste to što ćemo stalno obilaziti gradilišta i na vreme uočavati zastoje, bez obzira na to da li se odnose na projektovanje, eksproprijaciju ili kašnjenje izvođača radova. Ovo je za „Novosti“ izjavila Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u prvom intervjuu u novom mandatu.* Već ste iznenadili neimare na deonici Koridora 11 od Uba do Lajkovca...
- Prilikom te prve nenajavljene posete zatekla sam neobeleženo gradilište, ugašene mašine, radnike bez šlemova i praktično u obustavi rada, jer nisu primili nekoliko zarada. Jasno je da posao ne možemo završiti na vreme ako je na gradilištima cvrkut ptica glasniji od zvuka građevinskih mašina.


* Hoće li država raskidati ugovore sa izvođačima koji ne poštuju ugovorene obaveze?

- Puteve će graditi oni koji mogu da obezbede kvalitet i ispoštuju rokove. Nedopustivo je da se, na primer, za jednu deonicu zaključi čak osam aneksa, da pritom svakim aneksom cena raste, a da se rokovi stalno pomeraju. I tu nisu odgovorni samo izvođači, nego i oni koji su takve ugovore zaključivali u ime države.


* Planirate li poskupljenje putarine?

- Insistiraćemo da javna preduzeća rade efikasnije i da njihovo poslovanje bude preglednije. Nećemo dozvoliti da se novac odliva zbog neracionalnog poslovanja i da se putarine povećavaju a da nema garancija da će to podići kvalitet puteva i bezbednost u saobraćaju. Važnije je kako se troše prihodi od putarine.


* Kada će biti donet zakon o planiranju i izgradnji?

- Prvog dana kada sam preuzela dužnost formirala sam radnu grupu i plan je da do kraja maja predlog zakona bude na sednici Vlade.

* Nadate li se da ćete biti prvi ministar koji je uspeo da reši pitanje legalizacije bespravnih objekata?

- Planirane su izmene i dopune dva zakona i verujem da ćemo uspeti konačno da rešimo to pitanje. Danas imamo apsurdnu situaciju da građani dobijaju negativna rešenja, a da to nema logično i realno opravdanje.

* Hoćete li i u ovom ministarstvu formirati antikorupcijski tim i koja su preduzeća prva na udaru?

- Formiraću tri tima: pravni, jedan za upravljanje projektima i antikorupcijski, koji će kontrolisati sve institucije u resoru.

* Zna li se koji su direktori iz vašeg resora na listi za smenu?

- Ako je rad svakog ministra pod „lupom“ javnosti i premijera, nema razloga da se jednako ne preispita i učinak direktora državnih preduzeća.

* Verujete li u pun mandat sadašnjeg kabineta?

- Verujem u želju da se stvari u Srbiji promene, u veliku energiju premijera Vučića i timski rad. Očekujem da će se pred nama pojaviti mnogi izazovi, ali verujem da će nam odlučnost premijera i većine u Vladi i Skupštini pomoći da ih savladamo i napravimo značajne iskorake. Nećemo prokockati poverenje naroda, koje smo dobili na izborima.

* Jesu li vam realni izbori u Vojvodini na jesen?

- Vlast u Vojvodini se mora menjati zato što Bojan Pajtić sa svojom postavom više nema nikakav legitimitet. Da su uloge obrnute i da je SNS na parlamentarnim izborima osvojio šest odsto glasova, sigurna sam da nam ne bi palo na pamet da grčevito branimo svoje pozicije kao što to radi Pajtić.


* Koliko su osnovane spekulacije da niste ministar energetike jer su Rusi insistirali na tome?

- Za ovu funkciju predložio me je premijer Vučić. On je birao tim s kojim će raditi.T. SPALEVIĆ - P. VASILjEVIĆ