RSS

You are here

Niko neće biti pošteđen odgovornosti

Alo! intervju

 

 

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović u razgovoru za “Alo!” poručuje da niko neće biti pošteđen odgovornosti za propuste u reagovanju prilikom nedavne prirodne katastrofe koja je zadesila Srbiju, bez obzira na to da li je reč o članovima Vlade ili najnižim činovnicima.

 

Jesu li se svi ministri podjednako dobro snašli u vanrednoj situaciji? Premijer ne krije da je bilo i onih koji nisu adekvatno reagovali.

 

Ne znam na koga je premijer Vučić mislio. Svi smo mi odrasli ljudi, verujem i nadam se da su svi dali sve od sebe. Naravno, slažem se da nakon ovakvih situacija uvek treba analizirati i videti ko je koliko radio i uradio.

 

Iako je Vlada obećala da će odgovornost svih biti preispitana, na pitanja nadležnih organa odgovarali su samo predsednici opština koje su najviše pogođene. Kako je moguće da su u lancu odgovornosti jedino oni pod lupom?

 

Ne bih se složila s vama. Članovi Vlade su premijeru predali svoje izveštaje, a nakon toga će se o njima razgovarati i na sednici Vlade. Daleko od toga da će neko biti pošteđen odgovornosti.

 

Ipak, za sada su najgore prošli neki anonimni pojedinci koji su zbog pisanja na Fejsbuku i Tviteru zaradili čak i pritvor od 30 dana. Da li je takva represija bila nužna i čime je opravdavate?

 

Ovo je potpuno nova oblast, novo iskustvo i svima nam treba mnogo edukacije i jasne regulative. Zbog elementarne nepogode koja nas je zadesila, vanredne situacije i evakuacije Obrenovca, bili smo u zaista teškom stanju, u kojem nam zaista nije trebalo otežavati rad još i dezinformacijama. Nadam se da ćemo što pre doneti i set medijskih zakona, od kojih su dva već dobili zeleno svetlo Evropske komisije, dok treći tek treba da se pošalje u Brisel.

 

Kako komentarišete ocenu predsednika Kriznog štaba Vojvodine Gorana Ješića da je premijer bio taj koji je dizao paniku, a ne pojedinci na Fejsbuku i Tviteru?

 

Ne bih da komentarišem stavove pomenutog gospodina, ali najlakše je optuživati, a najteže raditi. Bilo bi veoma korisno kada bi se što pre analizirali postupci i uloga svih aktera odgovornih za prevenciju poplava, za evakuaciju, za ukupno ponašanje u ovoj situaciji, kako bismo svi što pre izvukli pouke i uveli nove procedure. Medijsko prepucavanje je politizovanje nesreće koja nas je snašla i veoma je važno da ga izbegnemo kako bismo se fokusirali na sanaciju štete i na pravu analizu onoga što se dogodilo.

 

Slažete li se s ocenom predsednika Srbije da su ove poplave pre svega opomena građanima, a ne toliko opomena Vladi Srbije?

 

Ne posmatram na taj način elementarne nepogode. Ovo je pre svega opomena da se klima menja i da ćemo se, nažalost, sve više sretati sa poplavama, požarima i drugim nedaćama. Iz tragedije koja nas je zadesila moramo izvući pouke i još bolje organizovati lokalne samouprave i napraviti bolju kooordinaciju. Firme, kao i građani, moraju shvatiti da je obavezno osiguranje za njih jedan od načina da se lakše prevaziđu problemi nakon elementarnih nepogoda. Nakon ovih poplava desilo nam se da je Vlada Srbije najveće osiguravajuće društvo, što nije realno.

 

Antrfile : Tri provere pre naplate štete

 

Kada će biti završen posao komisije za procenu štete, a kada će građani dobiti odštetu?

 

Prve preliminarne procene štete koje se odnose na stambene objekte, poljoprivredna dobra i lokalnu infrastrukturu imaćemo za vikend. Već smo dobili preliminarne procene štete na kritičnoj infrastruktri, energetskoj, saobraćajnoj, telekomunikacionoj i železničkoj. Sledi odlazak u svaku lokalnu samoupravu timova sastavljenih od domaćih i inostranih ekspreta, zajedno sa anketarima Zavoda za statistiku, inženjerima Inženjerske komore i Građevinske direkcije i njihov zadatak će biti da provere situaciju na terenu i pomognu pri

konačnoj proceni štete. Formirana je i Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, koja je operativno telo. Tu će pristizati podaci o pričinjenoj šteti i novac za obnovu postradalih područja. Kancelarija će donositi odluke o trošenju sredstava i sa jasnim obrazloženjem ih predavati komisiji za procenu štete, koja će te odluke još jednom proveriti i proslediti Vladi, koja će doneti konačnu odluku.