RSS

You are here

Počinje izrada rešenja za izgradnju i obnovu kuća

Potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je da već danas u lokalnim samoupravama počinje izrada rešenja za izgradnju novih i popravku oštećenih kuća, na osnovu programa obnove koji je usvojila Vlada Srbije.

Mihajlović je naglasila da će oni kojima je kuća potpuno uništena u majskim poplavama moći da dobiju nove tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadrata.

"U roku od osam dana građani mogu da očekuju novac ili nalog za izgradnju kuće", rekla je Mihajlović dodajući da je taj rok predviđen u slučaju da se neko žali na rešenje.

Prema njenim rečima, lokalne samouprave će slati rešenja vladinoj Kancelariji za obnovu koja će izdavati naloge za isplatu novca ili za izgradnju.

"Ko ima potpuno uništenu kuću dobiće ili izgrađenu novu kuću ili će dobiti novac prema procenjenoj vrednosti izgradnje te kuće. Svi koji su imali ili nisu imali građevinske dozvole, dobiće kuće sa građevinskim dozvolama. Ako je neko imao kuću koja je napravljena tamo gde nikako nije smela biti izgrađena, pa iz tog razloga nema građevinsku dozvolu, njegova kuća će biti izgrađena na onom delu lokalne samouprave koji je bezbedan za život", objasnila je Mihajlović idodala da će svi će imati "kompletne, uredne i zvanične papire.

Potpredsednica vlade je naglasila da je projekte za izgradnju tipskih kuća napravio Arhitektonski fakultet u Beogradu.