RSS

You are here

Podrška za podsticaje kinematografiji

Usvajanje uredbe o podsticajima stranom producentu donećе više sredstava domaćoj kinematografiji, ocenjeno je na sastanku koji je danas potpredsednik Vlade Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović održala sa ministrima privrede i finansija, Željkom Sertićem i Dušanom Vujovićem i predstavnicima Srpske filmske asocijacije.

 

Uredba o podsticajima stranom producentu da u Srbiji proizvodi strano, koprodukciono kinematografsko delo, koju bi u prvim mesecima 2015. godine Vlada trebalo usvoji, predviđa da od iznosa od 20 odsto troškova koji strani producent, odnosno koproducent ostvari u Srbiji, određeni procenat bude opredeljen kao podrška domaćoj kinematografiji.

 

„Ova Uredba je važna, jer će omogućiti da se podigne domaća kinematografija i uposle filmski radnici“, rekla je potpredsednik Mihajlović.

 

Srbija je, prema rečima predstavnika Srpske filmske asocijacije, izgubila najmanje 100 miliona evra zbog toga što nije imala podsticaje, zbog kojih bi se strani producenti odlučivali da snimaju u našoj zemlji. Zemlje u okruženju - Hrvatska, Makedonija i Češka daju 20 odsto povraćaja, dok je u Mađarskoj ovaj iznos čak 30 odsto. Navedene zemlje, u proseku, godišnje zarađuju do 200 miliona, a Mađarska i do 400 miliona dolara od filmske industrije.