Смањи
Аа
Повећај
Search
Responsive menu

You are here

Zakon o planiranju i izgradnji

 

 

U Srbiji sе od 1. marta primenjuje novi Zakon o planiranju i izgradnji kojim se omogućava objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola za najviše 28 dana.

 

Cilj zakona je olakšavanje dobijanja dozvola i same gradnje, povećanje stranih investicija, kao i oporavak domaće građevinske industrije.

 

Prvi put u novijoj praksi Zakon o planiranju i izgradnji prati 28 pravilnika i pratećih dokumenata koji su usvojeni u zakonskom roku.

 

Objedinjena procedura, odnosno jedan šalter za dobijanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, znači da će sva dokumenta koja je investitor ranije morao da nabavlja u institucijama i javnim preduzećima, po službenoj dužnosti nabavljati lokalna samouprava.

 

Zakon će se primenjivati u dve faze što podrazumeva da će od 1. marta do kraja ove godine razmena podataka, u okviru procedure izdavanja građevinskih dozvola, biti moguća i u papirnoj formi sa preporukom da se koristi elektronska forma.

 

U drugoj fazi, od 1. januara 2016. godine, sve vrste komunikacija biće isključivo elektronske.

 

Zakon o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji jedan je od ključnih reformskih zakona koji je preduslov za poboljšanje poslovnog ambijenta i oporavak građevinske industrije.

 

 

ZAKON O PLANIRANjU I IZGRADNjI

 

PODZAKONSKA AKTA

 

ZAKON O PLANIRANjU I IZGRADNjI - PREZENTACIJA