You are here

АЛЕМПИЋ: АКТИВНО РАДИМО НА УНАПРЕЂЕЊУ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре активно учествује у пројектима којима се унапређује безбедност саобраћаја и настоји да допринесе одрживости транспорта, смањењу емисије загађења од саобраћаја и смањењу броја саобраћајних незгода и њихових последица, изјавио је помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Мирослав Алемпић.

Он је на скупу у Београду, чији је циљ побољшање безбедности саобраћаја у нашој земљи, рекао да се Србија налази у великом инвестиционом циклусу и да је влада у циљу боље регионалне повезаности веома посвећена подизању модерне и опремљене мреже путева усаглашене са европским стандардима.

Навео је да ресорно министарство, као један од главних субјеката безбедности саобраћаја, у свом делокругу рада активно обавља послове којима се унапређује безбедност саобраћаја на нашим путевима.

Осим тога, навео је да министарство доноси прописе из области безбедности саобраћаја, хомологације возила и осталих техничких услова за возила, путне инфраструктуре, превоза путника и терeта, као и социјалног законодавства и тахографа кроз које тежи примени потврђених мултилатералних међународних конвенција и споразума с једне стране и усаглашавању националног законодавства са правним тековинама Европске уније с друге стране.

Такође, Алемпић је рекао да је фокус рада Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и развој и модернизација путне инфраструктуре која је, додао је, кључна за унапређење безбедности саобраћаја на путевима и унапређење услова за обављање друмског саобраћаја.

Истакао је да ресорно министарство активно учествује у раду међународних институција и организација, као и пројектима којима се унапређује безбедност саобраћаја.

Навео је да министарство спроводи и подржава пројекте који утичу на развој и побољшање саобраћаја и транспорта и остваривању националних стратегија у складу са циљевима одрживог развоја Уједињених нација, одрживе мобилности, глобалног плана декаде акција 2021-2030 за безбедност саобраћаја, као и релевантних стратегија Европске уније.

“У том смислу, министарство је подржало и активно учествовало у овом пројекту, обезбеђујући фокалну тачку за подршку пројектном тиму УНЕЦЕ, приступ релевантним стратешким документима Србије у области саобраћаја и транспорта, комуникацију са свим секторима министарства изаједничким консултацијама за селекцију тема за циљани акциони план који ће данас бити представљен и о којем ће се дискутовати”, рекао је Алемпић на скупу чија је тема акциони план за имплементацију УН споразума из 1997. са фокусом на контролу техничке исправности комерцијалних возила на путевима.

Алемпић је захвалио УНЕЦЕ, Одељењу за одрживи транспорт што су одабрали и понудили Србији реализацију активности у оквиру регионалних акција пројекта о одрживој мобилности и паметној повезаности.

Посебно је захвалио Канцеларији сталног координатора УН у Србији за подршку и организацију данашње радионице, колегама из Министарства унутрашњих послова и Агенције за безбедност саобраћаја на изузетној сарадњи, као и свим организацијама и експертима који ће данас учествовати у радионици у циљу побољшања безбедности саобраћаја у Србији.

“У нади да ће данашња радионица и дискусија изнедрити документ који ће служити као водич за успостављање и примену система контроле техничке исправности возила на путевима и на тај начин учинити наше путеве безбеднијим у будућности, желим вам успешан рад”, додао је Алемпић.