You are here

БОЉА ВЕЗА БЕОГРАДА И ПАНЧЕВА, ОД НОВЕ ГОДИНЕ ПОНОВО ВОЗИ “ПАН ВОЗ”

Директна железничка линија Београд – Панчево поново ће бити успостављена од Нове године, а “Пан воз” саобраћаће шест пута дневно, што ће значајно олакшати живот грађанима оба града, поручио је данас министар грађевинрства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

„Данас је урађен велики посао за грађане Панчева и Београда“, рекао је министар Весић, чије је прво обећање по ступању на дужност било управо поново успостављање „Пан воза“.

Обнова линије “Пан воза” омогућена је Уговором о обављању превоза путника железницом, који су у присуству министра Весића, данас у Влади Србије, потписали вршилац дужности директора “Србија воза” Иван Булајић и градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Навео је да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, и његовом залагању да доведе стране инвестиције, велики број улагача дошао је управо у Панчево, и све је више грађана Београда који раде у том граду, али и студената и житеља Панчева који се школују или раде у Београду.

Зато је било неопходно направити директну железничку везу између два града, док се реализацијом пројекта београдске градске железнице, тај проблем трајно не реши.

“До тада, од Нове године уводимо шест полазака на линији Београд – Панчево. Возови ће саобраћати радним данима, али не и викендом и празницима. По три поласка ујутру и после подне, у тзв. ‘шпицевима’”, рекао је Весић.

Возови ће саобраћати од Панчева до Панчевачком моста у Београду, различитих капацитета, између 450 и 600 места, што је више него довољно да се одговори потребама путника. Први воз кренуће 4. јануара, после новогодишњих празника.

Министар је захвалио свима који су учествовали у овом пројекту, јер је то још један доказ и пример како се заједничким радом, на иницијативу градоначелника Панчева, чине добре ствари за грађане и решавају објективни проблем.

“Заједно радимо да Србија буде све боље место за живот”, поручио је Весић.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић рекао је да је ово историјски тренутак за тај град, који више од деценије чека на поновно успостављање директне железничке везе са Београдом.

“Захваљујући, пре свега министру Весићу, поново имам уту везу. Наши суграђани су ово тражили. Трудили смо се да нађемо решење, јер су потребе велике”, рекао је Стевановић.

Додао је да ће се, у првој фази, обављати шест полазака дневно, у вршним периодима, док би у наредним годинама, требало да их буде и више, можда већ и током 2023.године.

Вршилац дужности директора “Србијавоза” Иван Булајић рекао је да се то предузеће и овим уговором позиционира као компанија која је, иако тржишно оријентисана, спремна и да одговори на потребе путника, изразивши уверење да ће линија до Панчева бити једна од најпопуњенијих у реду вожње.