You are here

БРЗО И КВАЛИТЕТНО РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ, КЉУЧ ЗА ДОДАТНА СРЕДСТВА ПОДРШКЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је данас да је важно да се сви пројекти у области инфраструктуре, који се реализују уз финансијску подршку Европске уније, одвијају у складу са планираним роковима, како би Србија могла да аплицира за додатна средства Уније за нове пројекте.

Управо како би се проблеми, који се неминовно јављају током реализације пројеката, отклањали у ходу, министар Весић је формирао Посебну радну групу за координацију реализације пројеката развоја друмске, водне и железничке инфраструктуре, који се финансирају из бесповратних средстава ЕУ, односно зајмова Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Конститутивна седница Радне групе одржана је данас у Влади Србије, и убудуће ће се састајати једном месечно, а по потреби и чешће, како би се детаљно пратила динамика извођења радова на важним пројектима.

„Мислим да је ово добар приступ, који даје резултате“, констатовао је министар Весић.

Он је указао да ће Србија постати чланица Европске уније, и радиће се још много пројеката са Унијом, те је добро да се наше компаније науче и уходају да раде по свим стандардима ЕУ.

„Не треба да гледамо у прошлост, са чиме смо се све суочавали, већ да се окренемо будућности, да будемо бржи у реализацији пројеката, како бисмо могли да аплицирамо за нове пројекте. Нећемо добити нова средства за нове пројекте, ако се покаже да досадашњи нису реализовани како треба“, рекао је министар Весић.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић нагласила је да ће Србија, како се буде приближавала Европској унији, имати на располагању све више извора финансирања, и зрелост наших предлога пројеката остаје један од најбитнијих критеријума за њихово финансирање.

“Министарство за европске интеграције је сигуран партнер у целокупном процесу планирања и програмирања развојне помоћи, са заједничким циљем да се што брже и ефикасније определе средства ЕУ и спроведу пројекти који доприносе напретку Србије и добробити наших грађана”, рекла је министарка.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре подржао је формирање Радне групе и изразио уверење да ЕУ и релевантне националне институције треба да раде на системским решењима која ће резултирати благовременом припремом и реализацијом пројеката саобраћајне инфраструктуре. Амбасадор Жиофре је рекао да средства ЕУ треба ефикасно користити уз пуно поштовање принципа ЕУ и истакао значај улагања у саобраћајну инфраструктуру за друштвено-економски развој земље. Он је подсетио да је ЕУ недавно обезбедила финансијски пакет од 2,2 милијарде евра за модернизацију железничке пруге Београд-Ниш и нагласио да ЕУ тренутно припрема пројекте у сектору саобраћаја вредне више од пет милијарди евра. За то је потребан здрав правни, институционални и технички оквир да бисмо били у позицији да заједнички постигнемо резултате.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Никола Бертолини навео је да је потребно појачати праћење пројеката, те да је јасно да се током њиховог извођења јављају одређени проблеми.

„Радујемо се састанцима ове Радне групе, јер је пре нових пројеката потребно да напредујемо у онима који су у току. Тешко је убедити Европску комисију и земље чланице да издвоје нова средства, ако постојећи пројекти мирују. Ако је пројекат реализован, могу нова средства, али није, следи питање – због чега и у чему је проблем“, рекао је Бертолини.

На састанку је истакнуто и да ће Србији у наредном периоду бити стављено на располагање пет милијарди евра, за развојне пројекте друмске, водне и железничке инфраструктуре.

Чланови Радне групе су, поред министра Весића, шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини, представници ЕИБ и ЕБРД, представници Министарства за европске интеграције, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за међународну сарадњу и европске интеграције Тања Поповић, те помоћници задужени за друмски, водни и железнички саобраћај, као и директори јавних предузећа.