You are here

ДИВАЦ И ХИЛ ОБИШЛИ РАДОВЕ НА РАЗМИНИРАЊУ ТЕРЕНА АЕРОДРОМА "ПОНИКВЕ"

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Иван Дивац, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил и заменик амбасадора Републике Кореје Шеоконг Шин обишли су данас радове на разминирању терена аеродрома "Поникве" код Ужица.

Дивац је, у име министра Весића и Владе Србије захвалио амбасадама САД и Јужне Кореје на донацијама, које су омогућиле да Центар за разминирање приступи чишћењу терена аеордрома "Поникве".

Он је указао и да је Влада Србије опредељена за развој свих аеродрома у земљи, што показују инвестиције и у аеродроме у Нишу, Краљеву и Крушевцу, те отварање и аеродрома у Прањанима, код Горњег Милановца.

Најавио је и реконструкцију "Пониква", која ће се бити реализована у пет фаза.

"За прве четири фазе су већ прибављене грађевинске дозволе, док је за пету фазу прибављање дозволе у поступку. Али, да би се било шта урадило, било је потребно је да се овај терен у потпуности очисти од заосталих мина, из бомбардовања 1999. године, али и из претходних ратова", указао је Дивац.

Колики је значај разминиравања, говори податак да се на "Пониквама", на писти дугој укупно 3.080 метара, тренутно користи само 1.830 метара, додао је Дивац.

"Захвални смо амбасадама САД и Јужне Кореје, и надамо се да ће наставити са донацијама, јер имамо још три фазе чишћења аеродрома", рекао је Дивац и додао да је за реконструкцију аеродрома "Поникве", како би се у потпуности ставио у функцију потребно око 12 милиона евра.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је да је Амбасада радила са колегама из Центра за разминирање, како би се уклонили остаци мина.

Истакао је да је америчка Амбасада од 2007. године, донирала више од 26 милиона долара за разминирање и помогла да се очисти 12 милиона квадратних метара земљишта, како би се оно вратило својој намени.

"Ратови су ужасна ствар, а последице остају дуго. Много тога је остало и овде. Овде су пронађени и остаци из 1907. године. Деминери су урадили добар посао. Важно је да иза себе оставимо безбедно земљиште, и због грађана и због даљег економског развоја. Помогли смо и наставићемо и даље да то чинимо", рекао је Хил.

Заменик амбасадора Републике Кореје Шеоконг Шин рекао је да је поносан на ово партнерство и на оно што је урађено, не само по питању разминирања, већ и подршке жртвама.      

"Моја земља улаже у разминирање земаља које сматрамо партнерским и наставићемо да то и даље радимо, како ове пројекте, тако и инфраструктурне”, навео је Шин.

До сада су спроведена четири пројекта разминирања и техничког извиђања локације након чега су на "Пониквама" створени услови за несметано одвијање некомерцијалног цивилног саобраћаја лаких летелица, тренутно се чисти 152.600 метара квадратних, а неопходно је спровести још три пројекта.  

"Ово је пројекат чишћења касетних бомби, дубине 50 центиметара. Касетне бомбе смо проналазили поред асфалтног пута, биле су и до самог улаза у терминал. То ћемо ослободити. Од донација ће зависити и брзина даљег чишћења аеродрома", казао је директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија. 

Бивши војни аеродром "Поникве" је 1999. године више пута гађан авионским бомбама - ракетама од 250 до 1000 килограма. Мета је била најчешће полетно-слетна стаза, резервоари за гориво и капонири у којима су били смештени авиони.

Приликом бомбардовања, сви капонири у којима су се налазили авиони, погођени су и том приликом је дошло до разбацивања касетне муниције, као и осталих бојевих средстава, којима су авиони били наоружани по околном земљишту.