You are here

ЕК ПОЗДРАВИЛА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ: ВАЖАН КОРАК У ПРЕГОВОРИМА

Европска комисија поздравила је недавно усвајање измена Закона о планирању и изградњи којим је у Србији укинут лекс специјалис о линеарним инфраструктурним пројектима, у смислу процеса приступања наше земље ЕУ и истакла да је то важан корак у преговорима о поглављу пет, које се односи на јавне набавке, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано.

"То је била дугогодишња препорука Комисије и тачка која је била покренута у разним приликама. Ово питање су помно пратиле и државе чланице. Стављање ван снаге овог закона је важан корак у преговорима о поглављу 5 - Јавне набавке. Истовремено, настављамо да апелујемо на Србију да обезбеди поштовање принципа јавних набавки, конкуренције и транспарентности, посебно у међувладиним споразумима са трећим земљама, и да се уздржи од примене посебних закона, у складу са националним законодавством и правне тековине ЕУ", рекао је Стано за Танјуг.      

На питање о законима о железници и да ли то може да убрза процес приступања Србије ЕУ, Стано каже да су пројекти повезаности и саобраћајне инфраструктуре важни за друштвено-економски развој Србије и целог региона.

"Поздрављамо усвајање Закона о железници и интероперабилности железничких система. Ово су важни кораци који Србију приближавају усаглашавању са законодавством ЕУ. Укупан темпо приступних преговора и даље зависи пре свега од напретка Србије у области владавине права, јер је у складу са новом методологијом", истакао је Стано.          

Како је рекао, ЕУ је посвећена подршци инвестицијама у овим областима.    

И министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Горан Весић током расправе у Скупштини о изменама овог Закона, истакао је да ће Србија моћи да затвори поглавље пет, о јавним набавкама, као и поглавља 14 и 21, у преговорима са ЕУ.   

"Ако подржавате улазак Србије у ЕУ, требало би да гласате за ове измене, јер то за Србију значи корак ближу ЕУ", подвукао је министар Весић.