RSS

You are here

Грађевинска дозвола за 28 дана за више инвестиција

Влада Србије је одлучна да спроведе Закон о планирању и изградњи, којим ће се убрзати доношење грађевинских дозвола, а циљ је да се до краја године почне и електронским издавањем, рекла је данас потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др. Зорана Михајловић.

Гостујући на РТС, Михајловић је реклда да је од 28 правилника који ће детаљније уредити ту област, 16 спремно, а ресорно министарство већ је почело за издавањем локацијских услова по новом закону. "Крећемо с обуком и 1. марта очекујем да све локалне самоуправе раде по новом закону. Ми смо ту да помогнемо колико можемо и верујем да ћемо коначно овај реформски закон, о којем се толико причало, заиста имплементирати", рекла је она.

Тај процес неће бити лак, али је Влада чврсто опредељена да законе спроведе, док побољшање пословног амбијента даје могућност локалним самоуправама да забележе раст инвестиција и запослености, поручила је Михајловић.

На питање да ли очекује проблем стручности и корупције приликом примене новог закона, Михајловић је истакла да ће сам закон то регулисати. "Када се донесе закон и када постоји јасан став и циљ Владе шта хоће да уради и када постоји подршка локалним самоуправама, онда хтели-не хтели ви то морате да примените”, навела је она.

"Локалне самоуправе ће се такмичити, јер ће инвеститор ићи у ону локалну самоуправу где може да добије дозволу за 28 дана и где нема корупције", поручила је  Михајловић и додала да држава има механизме које ће применити тамо где се дозволе не буду издавале за 28 дана.

Према њеној оцени, Србија ће на листи услова пословања Светске банке применом овог закона, напредовати за најмање 30 до 40 места. "Чини ми се да у претходним законима нисмо имали контролне механизме, раније владе су томе приступале опуштено. Нама је као држави стало, јер ова Влада хоће да направи амбијент за инвестиције", истакла је Михајловићева.