You are here

ЈАПАН ДОНИРАО 165.700 ЕВРА ЗА ОПШТИНЕ БОЈНИК, ГАЏИН ХАН И ТРГОВИШТЕ

Влада Јапана донирала је 165.700 евра за три пројекта у општинама Бојник, Гаџин Хан и Трговиште, а донаторски уговори потписани су данас у Влади Републике Србије у оквиру програма донација за основне потребе становништва (ПОПОС).

Потписивању уговора присуствовао је државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Драган Стевановић, који је истакао да се кроз овакве пројекте са државом, народом и амбасадом Јапана даје значајан допринос да се мање развијене локалне самоуправе са југа Србије приближе Београду, Новом Саду и другим развијенијим срединама.

“Ово је нешто што је стратешко опредељење Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Не да смо посвећени само великим и инфраструктурним пројектима, који суштинки живот значе, него дајемо и посвећујемо пажњу и овим, финансијски мањим пројектима", рекао је Стевановић.

Он је додао да је са амбасадором Јапана потписана слична донација и у Медвеђи пре три месеца, тачније у општинама Медвеђа и Црна Трава.

“Оно што је значајно јесте да је у последњих 20 година Влада Јапана определила око 500 милиона евра за разне кориснике у нашој земљи. Кроз програм ПОПОС, кроз 247 пројеката донирано је око 15 милиона евра и то су ствари које ће на локалном нивоу дати корисницима шансу да унапреде своје услуге и са дуге стране корисницима обезбедити квалитетнију услугу", истакао је Стевановић. 

Ова сарадња са Јапаном ће бити настављена, додао је он, и нагласио да, иако су за Министарство значајни инфраструктура, железница, аеродром, комунална инфраструктура, постројења као што су она за пречишћавање отпадних вода, посвећеност пројектима у мање развијеним општинама је исто значајна, као и посвећеност великим националним пројектима.

Амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата рекао је да су ова три пројекта мали део дугогодишње хуманитарне помоћи Владе Јапана Србији.

“Од 1999. године Јапан директно подржава пројекте које спроводе локалне самоуправе, школе, здравствене установе и невладине организације. До сада је реализовано 247 пројеката. Сматрамо да је смањење економског јаза између великих градова и других делова земље веома важно за здрав развој Србије. Наставићемо да пружамо овакву помоћ", рекао је Кацумата.

Јавно комунално предузеће Јединство Бојник средствима од ове донације обезбедиће мини багер гусеничар за одржавање путева на територији те општине.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић рекао је да су овакви пројекти значајни за подизање свести о значају подршке локалним срединама.

Основна школа "Витко и Света" из Гаџиног Хана помоћу ових средстава обезбедиће ученицима нови трпезаријски намештај, кухињске апарате као и ново доставно возило. Издвојена средства за ову донацију су 58.200 евра.

Председник општине Гаџин Хан Милисав Филиповић посебно је истакао значај припреме хране као и могућност доставе хране за остале школе на територији општине, што до сада није било могуће.

Јавно комунално предузеће у Трговишту добијена средства искористиће за набавку контејнера за смеће на овој општини, што ће, како је навео председник општине Ненад Крстић, значајно унапредити квалитет живота грађана и олакшати рад комуналним службама.

Укључујући ове грантове, износ јапанске помоћи кроз ПОПОС у Србији од 1999. године, износи преко 15 милиона евра, а укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 510 милиона евра.