RSS

You are here

Коначна процена штете крајем јуна

Потпредседница Владе Србије и председница Комисије за процену штете Зорана Михајловић изјавила је да до сада утврђена штета од поплава у Србији износи око пола милијарде евра, али да је она далеко од коначне суме која ће бити утврђена крајем месеца и укупне економске штете по државу.

 

Михајловић је, гостујући у емисији „Да можда не” на Радио-телевизији Србије, прецизирала да је на инфраструктури утврђена штета од око 300 милиона евра, а да је штета коју су претрпеле локалне самоуправе око 200 милиона евра. У тај износ није укључена штета коју је претрпео Обреновац јер ће наредних дана, када се вода потпуно повуче из тог града, комисије Владе Србије проценити ситуацију.

 

Она је изразила бојазан да би економска штета по државу, због изгубљених прихода, немогућности транспорта, појаве социјалних случајева и других проблема, могла износити милијарде евра.

 

Михајловић је рекла да ће влада у предстојећем периоду утврдити најтранспарентнији и најефикаснији начин да се обнова онога што је уништено реализује брзо и без злоупотреба, односно да ли ће се ићи на тендерске процедуре или ће бити донет посебан закон којим ће процедура додељивања послова бити поједностављена и скраћена.

 

"Мора бити боља координација између локалних самоуправа и државе. Много посла су локалне самоуправе у превентиви морале да ураде, а нису. Бојим се да ћемо елементарне непогоде тек имати и зато из овога морамо извући поуку", рекла је Михајловић одговарајући на питање да ли је нешто могло да се предузме како би оволика штета од поплава била предупређена.

 

Eмисиjу мoжeтe пoглeдaти нa     www.rts.rs