RSS

You are here

Легализоваћемо све што буде могло

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је да ће у Србији бити легализовано све што буде могло, односно да се неће рушити они објекти који неће угрозити парк природе или животе људи и њихову имовину.

У интервјуу за најновији број “Новог магазина“, Михајловић је указала да су од поплављених кућа које су срушене у мају, 80 одсто биле оне изграђене тамо где никако не би смеле да буду. "У Србији има милион и по нелегалних објеката. Утврдили смо да 3.200 треба да се руши, а налазе се у парковима природе и коритима река. У претходних десет година закони су мењани, а никоме није падало на памет да се позабави једним јединим нелегално изграђеним објектом. Наравно да постоје објективни фактори, да ли је добро урађен катастар, има ли власничких листова, али много више има других ствари - људи су градили где год су стигли", рекла је Михајловић.

Она је подсетила да је Министарство надлежно за паркове природе, посебно у заштити првог реда и у коритима река, као и за велике инфраструктурне објекте. "Локалне самоуправе су надлежне за све друго. Спремни смо да легализујемо све што може да се легализује и заиста се руководимо тиме да не рушимо оно што неће угрозити парк природе или животе људи и њихову имовину ако опет, не дај боже, буде поплава. Али, од поплављених кућа које су срушене у мају, 80 одсто су изграђене тамо где никако не би смеле да буду", навела је она.

На опаску да део јавности мисли да власт штити куће функционера и партијских другова, Михајловић каже да се боји да су "новине које су то написале погрешно протумачиле ствари". "Ја сам јасно рекла да болница изграђена у Сурчину не може бити на том месту, али локалне власти нису радиле свој посао, па смо послали републичку инспекцију која има надзор над великим објектима. Написано је да ја чувам (Љубишу) Буху… Не чува се нико. Није питање чија је кућа, Николићева, Бухина, Зоранина, мора да постоји јасан одговор државе, да се успостави ред, хоћемо да људи граде, али оно што није безбедно не може", рекла је она и додала да је за објекте у власништву породице председника Томислава Николића надлежан Град Београд. "И кад они буду направили распоред шта ће се легализовати, шта рушити, видећемо докле смо стигли", казала је Михајловић.. 

Рок за легализацију, како је подсетила, продужен је на шест месеци и “нема више продужетака“. "Многи нису доставили тражену документацију, а локалне самоуправе су биле прилично неажурне, опуштене. Влада ће донети документ, неку врсту декрета, са јасним критеријумима шта може да се легализује, а шта не. Људи јесу градили нелегално, али давали су своје уштеђевине, долазили са разних страна бивше Југославије и неће им се рушити ако су испунили услове да су безбедни. Суштина је да људи добију своја документа, да знају шта је њихова имовина и шта могу да раде с њом", рекла је министарка.

Говорећи о изградњи путева, Михајловић је казала да је за Србију приоритет изградња Коридора 10 који мора да буде завршен до 2016.

Упитана за "црне" и "беле" листе извођача радова, Михајловић је најавила да ће први списак од 500 компанија бити готов почетком децембра. "Наравно, свако ко исплати обавезе према држави, ко запосли раднике и плати их, ко се придржава квалитета, ко није у корупционашким аферама, моћи ће са црне листе да пређе на белу. И обрнуто", рекла је Михајловић.

Министарка је казала и да ће до почетка децембра сви објекти страдали у поплавама бити урађени, те да су путеви и железница завршени, а да остаје још рад на клизиштима и мостовима.  "За њих је план до Нове године, а за мост код Кладова у јануару. Биће и све куће поправљене и изграђене, има ту још посла, а и раде се нове процене по жалбама људи на одштету. У неким случајевима грађани су у праву, у већини не. Оно што још морамо да урадимо јесте градња само на сигурном и, на крају, мора се размишљати о осигурању, не може држава да буде највеће осигуравајуће друштво", казала је и додала да су клизишта посебан проблем, односно да постоје делови Србије у којима је јефтиније и безбедније људе преселити на нове локације и то ће се, како каже, урадити.