You are here

МАЂАРСКА УДВОСТРУЧИЛА БРОЈ ДОЗВОЛА ЗА СРПСКЕ КАМИОНЏИЈЕ

Мађарска је удвостручила број дозвола за камионе из Србије за ову годину, одлучено је на састанку Мешовите комисије две земље за друмски превоз путника и терета, чиме је, практично, испуњен договор министара Србије и Мађарске Горана Весића и Јаноша Лазара од пре неколико месеци.

Састанак српско-мађарске Мешовите комисије одржан је у среду, у онлајн формату, на иницијативу Србије, а на састанку су разматрана питања билатералне робне размене и учешћа друмског саобраћаја у тој размени,  превоза терета на територији две државе, као и превоза путника.

Као резултат састанка увећан је број дозвола за превоз терета у овој и наредним годинама.

Тако је српској страни удвостручен број дозвола за/из треће државе, са 2.000 на 4.000 и то - 1.500 дозвола за возила која имају минимум ЕВРО 5 и 2.500 за возила са минимум ЕВРО 6 моторима.

Уз потпуно либерализoвање дозвола за билатералне и транзитне превозе за возила са минимум ЕВРО 5 мотором, то ће потпуно задовољити потребе Србије.

На састанку је договорено да се за 2024. годину српској страни достави и 500 билатералних дозвола за све категорије возила, те 1.500 билатералних и 1.500 транзитних дозвола за возила за минимум ЕВРО 3 мотором.