You are here

МГСИ И УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПОТПИСАЛИ ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић потписали су данас у Влади Србије Протокол о сарадњи којим је предвиђена реализација студентских пракси при том министарству, као и јавним предузећима и агенцијама из надлежности министарства.

Како је након потписивања тог документа казао Весић, веома је важно да се Универзитет укључи у рад Владе Србије и државних институција, а посебно је значајно да се прилика пружи студентима који ће кроз стручну праксу стећи практична знања, али имати и могућност да остану у предузећима и министарствима, што је како је нагласио изузетно значајно за све оне који завршавају факултете.

Весић је подсетио да је до сада министарство реализовао три циклуса стручних пракси које је прошло 150 студената којима је та пракса била плаћена са по 14.000 динара месечно.

"Влада Србије је сада донела одлуку да ће стручне праксе моћи да се реализују при свим министарствима и да ће студенти у том периоду  добијати по 15.000 динара месечно", рекао је он.

Весић је додао да су у претходном периоду студенти и студенткиње имали прилику да раде у предузећима, као што су Путеви Србије, Коридори, затим Ер Србија, Инфраструктура железнице, Србија Карго, Србија Воде, Институт за путеве, као и Саобраћајни институт ЦИП.

"Наш циљ је да још више студенткиња и студената стекне стручно знање и ми смо увек расположени и спремни за то и потписивањем дањашњег протокола настављамо са сарадњом са Универзитетом како би још више студената укључили у рад наших предузећа", рекао је министар.

Весић је захвалио факултетима Универзитета у Београду који су учествовали у овом процесу до сада међу којима су Саобраћајни, Машински, Архитектонски, Географски, Рударско-геолошки и други, као и студентским организацијама.

"Успели смо да омогућимо студентима да уче и да буду део јавне управе, да стекну неопходна искуства. Показали смо како можемо да искористимо њихова знања које су стекли по практичној примени и да њима омогућимо да лакше сутра изаберу занимање, јер сваки од нас ко је завршио факултет зна да је најважнија ствар која може да вам се догоди кад завршите факултет, да знате где ћете да радите", рекао је Весић.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић захвалио је министру Весићу на иницијативи за организовање стручне праксе за студенте.

"Ми на универзитету имамо један недостатак, а то је што студенти када уче на својим факултетима и када похађају своје студијске програме стичу теоретска знања, али онда кад се запосле и када нађу праксу, треба им доста времена да та научена знања примене у конкретном случају", рекао је он и додао да је ово прилика да се тај проблем превазиђе, јер ће студенти имати прилику да у току свог школовања за одређене дисциплине, кроз праксу стекну знања.

Догађају су присуствовали државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владимир Џамић, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Тања Поповић и посебна саветница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Добрила Понорац.