RSS

You are here

Михајловић: до 2015. без дивље градње

Држава неће дозволити да се на небезбедним теренима зидају куће. Објекти који су у коритима река или на клизиштима никада неће моћи да се легализују, каже за “Блиц” потпредседница Владе и министарка инфраструктуре Зорана Михајловић.

 

Михајловићева додаје да грађевинска инспекција министарства шаље тимове који контролишу где се и шта гради.

 

- Објекти који буду означени као небезбедни биће рушени, а за оне који на неки начин имају услове наћи ће се начин да буду легализовани. Припремамо предлог решења проблема легализације за око 1,5 милиона бесправно саграђених објеката. Влада би о њему требало да се и зјасн и на јесен. Идеја нам је да рок за решавање легализације буде врло кратак, вероватно до краја године.

 

Тврди да мора да се подвуче црта по питању нелегалних објеката у земљи. Иза те црте више ниједан објекат неће моћи нелегално да буде изграђен. Изненађена је чињеницом да је у последњих пет-шест година срушено свега пет нелегалних објеката. Грађевинска инспекција већ сада обавља много ригорозније контроле.

 

До 11. марта 2010. поднето је 720.000 захтева. Око 100.000 здања је након тога добило грађевинске дозволе. Број нерешених предмета попео се ове године за још 100.000 пријава локалним самоуправама по последњем Закону о легализацији из 2013. године. Тако је тренутно у процесу легализације око 700.000 објеката.

 

Разлог тога је или то што власници тих здања нису доставили адекватну документацију или нису спремни да плате високу цену легализације. Остаје нерешено још скоро 800.000 објеката чији власници су игнорисали понуде државе да их легализију.