RSS

You are here

Михајловић са амбасадором Вашчуком o сарадњи Србије и Канаде

Потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Канаде, Њ. Е. Романом Вашчуком о сарадњи две земље и пројектима у области саобраћаја, инфраструктуре и енергетике, као и најављеним изменама закона о планирању и изградњи.

 

Михајловић је захвалила амбасадору Вашчуку на помоћи коју је Канада понудила Србији током недавних поплава, напомињући да је досад процењена директна штета на критичној инфраструктури износи око 600 милиона евра, од чега је 60 милиона евра штета на државним и локалним путевима.

 

Потпредседник Владе је истакла да, паралелно са активностима које се спроводе на санацији штете, Министарство ради и на што бржем завршетку започетих пројеката, међу којима је најзначајнији Коридор 10, и доношењу Закона о планирању и изградњи, који ће омогућити да се грађевинске дозволе издају за мање од 30 дана.

 

Посебна пажња је посвећена сарадњи у области ваздушног саобраћаја која сагледава више аспеката, од производње ваздухоплова и опремања флоте до ваздушног саобраћаја између две земље и размене искустава из домена управљања аеродромима и пројеката јавно-приватног партнерства. Поред осталог, ускоро се очекује посета канадске компаније „Bombardier“ која, између осталог, производи ваздухоплове Q400, који су пандам авионима АТР-72, које “Air Serbia” има у својој флоти.

 

Кад је реч о планираној изградњи реверзибилне хидроелектране Бистрица, речено је да ће радна група коју је именовала претходна Влада за тај пројекат наставити да ради у истом саставу, ради обезбеђивања континуитета. Такође се очекује да ће разговори у вези тог пројекта и осталих пројеката из оквирног споразума са Канадом, ускоро почети.