You are here

МИЛИЋ: ЗЛОНАМЕРНЕ ТВРДЊЕ У ВЕЗИ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА АВАЛЕ И КОСМАЈА, ЦИЉ УРЕЂЕЊЕ И РАЗВОЈ ТОГ ПОДРУЧЈА, А НЕ РУДАРЕЊЕ

Привремени директор Агенције за просторно планирање и урбанизам Републике Србије Ђорђе Милић изјавио је да су лажни и злонамерни наводи да се Просторни план подручја посебне намене Предела изузетних одлика Авала - Космај ради за потребе рударења и да се такве тврдње износе како би се код грађана изазвала паника.

Милић је истакао да је циљ Просторног плана стварање планског основа за заштиту, коришћење, уређење и подстицање одрживог развоја тог подручја.

"У складу са Законом о планирању и изградњи у току је рани јавни увид у Просторни план подручја посебне намене Предела изузетних одлика Авала - Космај. Невладина организација 'Наша месна заједница' је на друштвеним мрежама објавила лажну вест како се овај просторни план ради за потребе експлоатације минералних сировина, што су и неки медији пренели", указао је Милић.

Нагласио је и да ово није први пут да иста невладина организација шири лажне вести док траје јавни увид у планске документе, покушавајући да изазове панику и неред.

"Просторни план подручја посебне намене Предела изузетних одлика Авала и Космај се ради у циљу стварања планског основа за заштиту, коришћење, уређење и подстицање одрживог развоја овог подручја. Сви коментари на друштвеним мрежама, које преносе поједини медији су неистинити, злонамерни, представљају ширење лажних вести и имају за циљ изазивање панике и нереда", поручио је Милић.

Пре неколико дана невладина организација "Наша месна заједница" изнела је на друштвеној мрежи "X" тврдњу да Просторни план за Авалу и Космај "омогућава експлоатацију и истраживање руда" између ове две планине код Београда, те да је наводно "експлоатација руда планирана на подручју Шупље стене, старог рудника цинабарита под Авалом, а истраживање руда на подручју општина Вождовац, Сопот и Барајево", што су затим пренели и поједини медији.