You are here

Министар Момировић обишао место исклизнућа теретних вагона између железничких станица Багрдан и Јагодина

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је, у недељу, 29. Новембра 2020, место, где су синоћ исклизнули теретни вагони натоварени сумпорном киселином, између железничких станица Багрдан и Јагодина, на деоници пруге Ниш – Лапово.


„Заједничка железничка комисија Србија Карга и Инфраструктуре железнице Србије почела је са радом и прикупљањем чињеница. Тек када они заврше свој део посла, обавестићемо јавност о њиховом закључку и моћи са сигурнишћу да кажемо шта је узрок превртања ове четири вагон цистерне”, изјавио је министар Момировић.


Министар Момировић је у пратњи извршних директора Инфрастуктуре железнице Србије и компаније Србија карго посетио место удеса и информисао се о инцидент, стању пруге и организацији саобраћаја на тој деоници.


“У овом тренутку најважније је да није било људских жртава, да се инцидент десио ван насељеног места. Све надлежне службе су реаговале изузетно брзо, ватрогасци су били овде десетак минута након инцидента и желим овом приликом да им се најдубље захвалим. До санације колосека, биће промењена организација путничког железничког саобраћаја на нишкој прузи и железничке стручне службе су приступиле санирању последица ванредног догађаја, како би обезбедиле нормализацију железничког саобраћаја”.
Министар ГСИ Момировић је нагласио на крају обиласка да је “ова несрећа још једном ставила у фокус неопходност модернизације железничког саобраћаја у Србији”.


“Покренули смо један велики инвестициони талас у подизање капацитета српских железница, изградњу брзе пруге Београд Суботица, модернизацију постојећих пруга, и догађаји као ови нас само уверавају да тај посао морамо да завршимо што квалитетније и што пре, да би се превоз људи и терета одвијао брзо, сигурно и по највишим светским стандардима”, закључио је министар.