You are here

Министар Момировић потписао документ „Посвећеност железници страна Југоисточне Европе“ на данашњем Самиту железница Западног Балканa

Београд, 13. септембар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је заједно са министрима саобраћаја Страна Југоисточне Европе при Транспортној заједници документ „Посвећеност железници страна Југоисточне Европе“ којим се још једном потврђује посвећеност модернизацији железнице и тежња за спровођењем активности као што су дигитализација железничких система, развој интелигентних транспортних система, унапређење безбедности железничког саобраћаја, изградња мултимодалних терминала, отварање железничког тржишта и олакшавање транспорта на граничним прелазима или заједничким тачкама преласка.

 

,,Ова година је проглашена европском годином железнице и баш као да смо то знали, ове године завршавамо најреволуционарнији железнички пројекат у српској историји. За нас неће само ова година бити година железница, већ и свака наредна. Повезивање железница у Европи и стварање јединственог железничког простора је веома захтеван, али истовремено и веома значајан задатак свих нас. Управо је овај самит показатељ да постоји жеља и спремност за повезивањем, али и велики потенцијал у ширењу и јачању даље сарадње“, рекао је министар Момировић.

 

Циљ Самита железница Западног Балкана је унапређење регионалне и европске саобраћајне политике, као и осигурање да саобраћајна политика и даље доприноси сигурнијем, ефикаснијем, интероперабилнијем, дигитализованом, одрживом и зеленом развоју система железничког саобраћаја. 

 

Министар Момировић истакао је да се железница, с обзиром на све њене предности које има у односу на друге видове транспорта, намеће као решење за многа критична питања у области транспорта као што су одржива мобилност, климатска неутралност, енергетска ефикасност и безбедност. Додао је да је жеља министарства и Владе Републике Србије да железница буде конкурентнија и ефикаснија и да сви заједно наставимо са усклађивањем и интегрисањем железница Западног Балкана у железнички систем Европске уније.

 

Будући да је 2021. година проглашена „Eвропском годином железнице“ и због потребе железничког сектора за убрзаним развојем, главна тема овогодишњег Самита железница Западног Балкана у Београду је посвећена железничком сектору. Самит железница Западног Балкана окупио је високе представнике Европске уније, партнере из Југоисточне Европе, међународних финансијских институција, међународних организација, саобраћајне привреде и чланове академске заједнице.  Домаћин самита је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, а организују га Стални секретаријат Транспортне заједнице, Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој.