You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ: ИНФРАСТРУКТУРНО ПОВЕЗИВАЊЕ СА ЕУ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

"Наставак инфраструктурног повезивања Србије са регионом и земљама Европске уније један је од приоритета Владе Србије у будућности", истакао је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Весић је данас, путем видео линка, учествовао на конференцији Транспортне заједнице која је одржана у Бриселу.

Том приликом, он је изложио извештај о напретку и имплементацији акционих планова Транспортне заједнице, који се односе на друмски, железнички и водни транспорт, као и олакшице у транспорту и безбедност на путевима.

Министар Весић је нагласио значај даљег развоја пројеката проширења Трансевропске транспортне мреже (ТЕN-Т) на Западном Балкану.

Весић је указао да ће током министарског мандата уложити посебне напоре у усклађивање националног законодавства у области транспорта са правним тековинама ЕУ.

"Инфраструктурно повезивања са регионом и Европском унијом допринеће лакшем протоку људи, роба и услуга, као и наставку економског раста и привлачења инвестиција у Републику Србију. Са великим оптимизмом и ентузијазмом гледамо на заједничку будућност региона и ЕУ", закључио је Весић.

Транспортна заједница (ТЗ) представља међународну организацију основану са циљем развоја саобраћајне мреже између Европске уније и земаља Југоисточне Европе чији чланови су Европска унија и пет земаља Западног Балкана – Албанија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Црна Гора и Србија, као и Косово*. Седиште Сталног секретеријата Транспортне заједнице успостављено је 2020. године у Београду.