You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ: ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ - СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ПЕТЉЕ ЈАКОВО

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је у Сурчину са кинеском компанијом China Communications Construction Company (CCCC) потписао Анекс комерцијалног уговора о пројектовању и изградњи деонице Нови Београд - Сурчин, петља Јаково, вредан око 3,3 милиона долара.

Весић је након потписивања рекао да се овиме испуњава обећање председника Србије Александра Вучића, да ће бити изграђена и петља Јаково, која ће олакшати житељима тог дела града излазак на ауто-пут "Милош Велики".

Радови на изградњи почеће следеће седмице, а предвиђено је да петља буде завршена до краја године.

“Петља можда изгледа мала, али је веома значајна јер ће олакшати живот око 40.000 људи који ће гравитирати њоме", рекао је он.

Весић је нагласио и да завршетком ове петље више неће бити транзитно камионског саобраћаја кроз центар Сурчина, а то ће допринети и чистијем ваздуху ове општине, али и очувању путева и већој безбедности свих учесника у саобраћају.

“Сада ће постојати јасна веза између индустријске зоне и ауто-пута што ће довести до нових инвестиција у сам Сурчин", оценио је министар.

Он је додао и да је Сурчин једна од најперспективнијих општина у Србији, и најавио да ће већ 6. или 7. јуна бити отворена нова писта на аеродрому "Никола Тесла", први пут после 60 година, што значи и више авиона и летова.

Весић је казао и да ће Сурчин врло брзо добити и железничку везу са Београдом, подсетивши да ће бити изграђен и национални стадион и сајам и да ће све то повући и изградњу других јавних и приватних објеката у овој општини.

Анекс комерцијалног уговора о пројектовању и изградњи деонице Нови Београд - Сурчин, петља Јаково, вредан око 3.300.767,45 долара данас су потписали поред Весића и Донге и генерални директор Јавног предузећа Путеви Србије Зоран Дробњак.

Наиме изградња петље Јаково, односно пројектовање и извођење радова на изградњи уливно-изливних саобраћајница на државном путу Београд - Јужни Јадран на деоници Сурчин - Обреновац у Јакову значајна је за кориснике ауто-пута, нарочито оне који иду ка индустријској зони у Јакову, а и свим становницима околних насеља омогућиће бржи приступ ауто-путу.

Планирана је изградња једносмерних саобраћајница, ширине коловоза шест метара и банкина од 1,5 метара, а траке за успорење и убрзање возила предвиђене су на делу зауставне траке профила ауто-пута.

Укупна дужина пројектованих саобраћајница је 2,235 километара, а површина коловоза уливно-изливних саобраћајница и проширења зауставне траке ауто-пута је 11.230 метара квадратних.