You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ: РЕШАВАМО ПРОБЛЕМ УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ У РАСИНСКОМ И ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

Пројектом интегрисаног управљања чврстим отпадом у Крушевцу и Врању, фаза 1, који је данас представљен, обухваћена је изградња регионалних сенитарних депонија са линијом за сепарацију комуналног отпада, третман процедних вода, компостирање зеленог отпада, систем за искоришћавање депонијског гаса и набавка приоритетне опреме за сакупљање отпада.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, рекао је на представљању пројекта да он покрива и околне општине у Расинском и Пчињском округу, које ће свој комунални отпад одлагати на регионалним санитарним депонијама у Крушевцу и Врању.

Поред ова два града пројекат ће покривати тероторију општина Александровац, Варварин, Ћићевац, Брус, Блаце, Сурдулица, Трговиште, Прешево, Бујановац и Босилеград.

“Немачка развојна КфW банка обезбедила је 28 милиона кредита, а новац ће бити враћан тако што ће 70 одсто платити Влада Србије, а 30 одсто локалне самоуправе", рекао је Весић и додао да ће ове депоније бити изграђене и пуштене у функцију до краја 2026. године.

Према његовим речима, са овим пројектом се касни из објективних али и субјективних разлога али када је постао министар одредио је да је реализација овог пројекта један од његових приоритета. Сада се очекује да до октобра буде готова документација, да се тада распише тендер за извођача који би се знао до јануара и да пројекат буде готов до краја 2026. године.

Весић је истакао да је са КfW рађено и на пројекту изградње неких од пречистача отпадних вода и то успешно.

“Имамо укупно 43 пречистача за отпадне воде која су у функцији, анализирали смо њихов рад и утврдили да неки и не раде добро, да неки раде са смањеним капацитетом, али онај у Врању ради добро. То мора да се промени и предложоћемо измене прописа који регулишу управљања”, рекао је Весић.

Додао је да ће држава регулативом коју ће донети уједначити стандарде за пречистаче и да ће они, без обзира ко је финансијер или извођач морати да задовољавају стандарде Европске уније и када је реч о муљу и другим нус-продуктима и слично.

Директор КfW Канцеларије у Београду Карстен Сандхоп истакао је да ће користи од реализације овог програма имати око 400.000 људи, колико их живи у подручју које ће покривати ова два регионална центра.

Он је истакао задовољство сарадњом у области изградње пречистача отпадних вода и додао да је сада на реду чврсти отпад који је, како је рекао, нешто компликованији.

fW цени то што после одређеног чекања можемо наставити са реализацијом овог пројекта. Очекујем да се убрзамо на његовој реализацији", рекао је Сандхоп и додао да ће радити на модернизацији јавних предузећа и прилагођавању решења за њих како би унапредила капацитете и одржавала инфраструктуру за коју ће бити задужена.

Представљању пројекта присуствовали су градоначелници Крушевца и Врања и других општина и градова које ће бити обухваћене овим пројектом.