You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ СЕ САСТАО СА КАРНИСЕРОМ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић одржао је састанак са господином Ињаки Карнисером (Iñaqui Carnicero), генералним секретаром за урбану агенду, становање и архитектуру у Министарству саобраћаја, мобилности и урбане агенде Краљевине Шпаније и амбасадором Краљевине Шпаније ЊЕ Хуаном Хозе Санс Апарисиом.

Господин Карнисеро је главни гост на првом Националном архитектонском форуму.

Разговарано је о размени искустава Србије и Шпаније, јер је Карнисеро главни аутор шпанског Закона о квалитету архитектуре, а Република Србија треба да усвоји сличан закон у скоријој будућности.

Ињаки Карнисеро руководи спровођењем активности предвиђених Законом о квалитету архитектуре – отворена је Кућа архитектуре што се предвиђа и Националном архитектонском стратегијом Србије коју је предложило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, спроводи се програм рехабилитације фонда јавних зграда и побољшања њихове енергетске ефикасности.

Гостујући је професор на различитим међународним универзитетима архитектуре – Корнел, Колумбија, Јејл, MIT. Ангажован је и у раду у архитектонској пракси за шта је добио најпрестижније награде попут Златног лава у Венецији, а тренутно руководи Шпанским бијеналом архитектуре које је активност Министарства. Именован је за „националну контакт тачку“ Новог европског Баухауса (New European Bauhaus – иницијатива која повезује Зелену агенду као визију развоја Европе са конкретним животним просторима и искуствима грађана и грађанки.