You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ У КИНИ ПОТПИСАО СПОРАЗУМ О МЕЂУСОБНОМ ПРИЗНАВАЊУ ОВЛАШЋЕЊА ПОМОРАЦА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који борави у дводневној посети Кини, данас је у Пекингу са кинеским колегом, министром саобраћаја Ли Сјаопенгом потписао Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца две земље.

 Споразум ће омогућити поморцима из Србије да у потпуности слободно, са српским дипломама и овлашћењима, раде на територији Кине, односно на бродовима који плове под заставом Кине, што важи и кинеске поморце који могу да раде и на бродовима под заставом Србије.

 "На тај начин смо олакшали могућност поморцима да на једноставан начин имају већу могућност запошљавања", рекао је Весић након састанка са кинеским колегом.

 То је, додао је, само један у низу споразума између Кине и Србије.

 "Трудимо се да у складу са политиком Србије потпуно омогућимо слободу кретања људи, робе и капитала, да људи са нашим дипломама могу слободно да раде у читавом свету. Такође, трудимо се да добијемо што више дозвола и за друмске превознике", истакао је министар.

Весић је пренео да је са Лијем разговарао и о кинеским компанијама које раде у Србији, а које су посебно присутне у сектору инфраструктуре.

Разговарали смо посебно о пројектима који су у току и захвалио сам  на томе што компаније из Кине дају велики допринос да би се реализовала политика председника Србије Александра Вучића, а то је да кроз развој инфраструктуре и саобраћаја ми обезбедимо убрзани развој наше земље и економије. Тако да је ово био један разговор са пријатељима", рекао је он.

Весић је додао да је договорено да кинеске компаније које раде у нашој земљи студентима са универзитета у Србији, преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, омогуће стручну праксу на својим пројектима.

Подсетио је да Министарство сарађује са универзитетима, те да студенти Београдског универзитета имају шансу да добију стипендије и обаве праксу у јавним предузећима.

"Зато је ово важан договор, јер кинеске компаније раде на пројектима изградње брзих пруга, брана, ауто-путева, па ће студентима такво искуство помоћи да постану бољи стручњаци", рекао је Весић.

Министар борави у Пекингу у радној посети поводом Глобалног форума одрживог транспорта, током којег ће се састати и са колегом из Уједињених Арапских Емирата.

Домаћин форума, чија је тема ове године "Одрживи транспорт: Заједнички рад на подршци глобалном развоју", је Кинески међународни центар за иновације и знање о одрживом саобраћају.

На Форуму се истовремено одржава и 15. Међународна изложба транспортне технологије и опреме. Током форума биће најављено и оснивање Глобалне алијансе за иновације у одрживом транспорту.

Делегацију Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре коју предводи министар Весић чине државни секретари Владимир Џамић и Михајло Мишић, помоћници министра Тања Поповић и Иван Дивац, специјални саветник Добрила Понорац, шефица кабинета министра Александра Аћимовић и извршни директор ,,Инфраструктуре железнице Србије” АД Милан Нововић.