You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ: У НИШКИ АЕРОДРОМ УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 32 МИЛИОНА ЕВРА, НОВА ТЕРМИНАЛНА ЗГРАДА ПОЧЕТКОМ ЈУЛА

У радове на аеродрому “Константин Велики” у Нишу до сада је уложено више од 32 милиона евра од чега око 10 милиона у нову терминалну зграду која би требало да почне да прима путнике почетком јула, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић приликом обиласка радова на том аеродрому.

Весић је рекао да је ово велики посао који је важан за грађанке и грађане Ниша.

“Уложено је око 10 милиона евра у нову зграду терминала, око 17 милиона у комплетну изградњу свих приступних саобраћајница, паркинга, али оно што је важно то је да мењамо комплетну инсталацију - водовод, канализацију, све оно што није рађено од када је аеродром отворен”, рекао је Весић.

Истакао је да је купљена нова опрема за пет милиона евра која је требало да буде инсталирана до 30. септембра, али ће бити инсталирана до 1. јула када се, како каже, очекује да нови терминал нишког аеродрома почне да прима путнике.

Како је додао, опрема које је купљена је модернија и новија опрема  него на аеродрому “Никола Тесла” у Београду.

Весић је навео је да је прошле године кроз аеродром “Константин Велики” прошло скоро 450.000 путника и додао да на том аеродрому постоји 13 линија које држава гарантује, први пут на три године.

“Мој циљ, као министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је да у наредне четири године из Ниша имамо барем 20-ак линија и радићу на томе што са ‘ЕР Србијом’ што са другим превозницима јер Ниш заиста мора да има више линија”, рекао је Весић.

Истакао је да ће се радити даље на експанзији нишког аеродрома.

“Чека нас да реконструишемо стазе, полетно-слетне писте, повећамо број паркинг места за авионе са четири на девет јер ако хоћемо више линија треба нам више места, да ‘Сматса’ инвестира у нови контролни торањ, да срушимо стару зграду и на њеном месту изградимо нову како би читав овај посао био комплетан”, рекао је Весић.

Истакао је да ће све што треба да буде завршено за пуштање новог терминала бити завршено до 1. јула и додао да су кинески партнери показали да умеју да раде брзо и ефикасно.

Вршилац дужности директора “Аеродроми Србија” Михајло Здравковић рекао је да радови на нишком аеродрому теку у складу са договореном динамиком са извођачима.

Навео је да је иницијални рок за завршетак радова био 12 месеци, али да ће део који је неопходан за отварање нове терминалне зграде бити завршен до почетка јула, можда и пре.

“Радови теку у пуном капацитету и нова терминална зграда ће бити на понос свих путника и Нишлија”, рекао је Здравковић.

Истакао је да је захваљујући Влади Србије и надлежном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре до сада у радове на нишком аеродрому уложено више од 32 милиона евра – више од 10 милиона евра у нову терминалну зграду, пет милиона у опремање исте и 17 милиона евра у инфраструктурне радове који се не тичу само нове терминалне зграде већ и робно-царинског терминала.

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг је рекао да српска влада придаје велики значај изградњи инфраструктуре и да за то има подршку грађана Србије.

“Данас можемо да видимо инфраструктурне пројекте које изводе кинеске компаније по целој Србији, укључујући и овај пројекат”, рекао је кинески амбасадор и додао да је уверен да ће после завршетка радова на нишком аеродрому животни стандард и услови за авио саобраћај за грађане у Нишу бити побољшани.

Догађају су присуствовали градоначелница Ниша Драгана Сотировски, директор “ “China Shandong International Economic and Technical”” огранак Србија Чанг Xуxиан и пројектни менаџер Си Гаофенг.