You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ УРУЧИО УГОВОРЕ О ДОДЕЛИ 200 МИЛИОНА ДИНАРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ПРЕДСТАВНИЦИМА 14 ГРАДОВА И ОПШТИНА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић уручио је представницима 14 локалних самоуправа уговоре о додели бесповратних средстава за реализацију пројеката у оквиру Програма подршке примени напредних технолошких решења у области друмског транспорта и саобраћаја у јединицама локалне самоуправе на територији Републике Србије за 2024. годину, у укупној вредности од 200 милиона динара.

Средства су додељена Чачку, Зајечару, Сомбору, Зрењанину, Ужицу, Врњачкој Бањи, Свилајнцу, Ивањици, Прибоју, Алексинцу, Руми, Аранђеловцу, Инђији и Мионици.

Средствима Министарства биће суфинансирана реализација пројеката које спроводе јединице локалних самоуправа, а који су усмерени на унапређење мобилности, повећање безбедности и животног комфора грађана кроз примену иновација и дигитализацију рада јавне управе.

"Влада Републике Србије заједно са 14 градова и општина инвестираће укупно 460 милиона динара у пројекте унапређења безбедности деце у зони школа, светлосне сигнализације, паркиралишта за инвалиде, системе за паметно управљање саобраћајем, динамичко мерење тежине возила у покрету и друге пројекте који ће локалне средине приближити концепту "паметног града’”, истакао је Весић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао да је ово још један у низу важних пројеката које реализује МГСИ, а који нам, како је рекао живот значе.

“Ово су врло значајни пројекти, који повећавају безбедност свих учесника у саобраћају. Чачак ће реализовати пројекат за безбедност са 36 милиона, од чега смо 15 добили од МГСИ, и велики је значај што ћемо током ове реализације имплементирати мониторинг, како бисмо пратили све што се дешава у Чачку, уз сарадњу са Министарством унутрашњих послова”,рекао је Тодоровић.

Напомињујући да ово јесте велика финансијска, али и стручна помоћ, захвалио је Министарству, Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу.