RSS

You are here

Министарство ће помоћи Покрајинском секретаријату да изда нову дозволу за ветропарк “Чибук”

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре спремно је да пружи сву помоћ Покрајинском секретаријату за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине да изда нову дозволу за изградњу ветропарка “Чибук”, изјавила је данас државни секретар у Министарству Александра Дамњановић.


Она је рекла да се то односи пре свега, на правну помоћ секретаријату да изда ново решење о грађевинској дозволи, које ће бити у складу са законом и које ће омогућити инвеститору да настави у кратком року са изградњом ветропарка.


Дамњановић је подсетила да је решење Покрајинског секретаријата поништено на иницијативу "Електромреже Србије (ЕМС)" јер је оно у једном свом делу било незаконито.


Како је објаснила, за изградњу трафостанице снаге веће од 110 киловолти, чија је градња била предвиђена, није била прибављена енергетска дозвола.

 

"Министарство je овај проблем препозналo и пре овог случаја, тако да ће новим законом о планирању и изградњи, као и новим законом о енергетици, овакве и сличне ситуације боље прецизно нормиране, на тај начин што ће се издавати грађевинска и енергетска дозвола посебно за енергетски објекат, као што је ветропарк, а посебно за трафостаницу и прикључне далеководе", навела је Дамњановић.