You are here

МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ НА 55. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ АУТОМОБИЛА

На 55. Међународном сајму аутомобила, који се на Београдском сајму одржава до 28. марта, по први пут представља се Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на посебном штанду.

На штанду Министарства у хали број 2, представиће се јавна предузећа “Путеви Србије” и “Коридори Србије”, као и Агенција за безбедност саобраћаја, које ће, свака у свом домену, представити посетиоцима сајма све услуге које нуде, али и указати на значај одговорног понашања у саобраћају.

Тако ће, кроз различите видео спотове, флајере, књиге, али и кратке и занимљиве едукативне форме, сви посетиоци моћи да се информишу како о погодностима које нуде јавна путарска предузећа, тако и начинима на које могу да сачувају свој и туђе животе у саобраћају.

Тако ће представници ЈП “Путеви Србије” посетиоцима указати на све предности и висок квалитет услуга из области електронске наплате путарине, пружити квалитетне информације о електропуњачима и другим активностима које то предузеће спроводи у циљу унапређења система наплате путарине и сарадње са корисницима.

Такође, промовисаће и јединствену платформу за електронску наплату путарине, која је тренутно доступна искључиво физичким лицима на територији Србије, а у наредној фази, очекује се приступање земаља региона, првенствено оних које учествују у пројекту “Отворени Балкан“.

Заинтересовани посетиоци ће моћи да закључе уговор о куповини уређаја за ЕНП, изврше допуну уређаја за електронску наплату путарине или за исти вежу своју платну (дебитну/кредитну картицу) и тиме додатно олакшају своје путовање.

Такође, сви који посете штанд Министарства, моћи ће да се информишу о томе како напредују велики пројекти из области путне инфраструктуре, међу којима су најзначајнији ауто-пут Сремска Рача – Кузмин, са мостом преко реке Саве, обилазница око Београда, брза саобраћајница Нови Београд – Сурчин, која ће бити пуштена у саобраћај већ 31. марта, ауто-пут од Прељине до Пожеге, саобраћајница Иверак – Лајковац и други.

Истовремено, ЈП “Путеви Србије” и на овом салону аутомобила наставља своје едукативне кампање у циљу подизања свести о безбедности у саобраћају  - „Три секунде цео живот“, „Не вози зауставном траком, не заустављај живот“ и „Знак значи живот“.

Кроз дружења са познатим аутомобилистима, али и озбиљним разговорима са онима који су преживели саобраћајне несреће и најбоље знају како један тренутак сопствене или туђе непажње може да буде кобан, Агенција за безбедност саобраћаја и на овом салону наставља своју мисију подизања свести јавности о том важном питању.

Сваког дана посетиоце чека симулатор превртања, а они који буду сели у аутомобил и на својој кожи осетили како изгледа када се возило преврне, тешко да ће више сести у ауто, а да не вежу сигурносни појас.

Ту их чекају и симулатор “пијане наочаре”, а моћи ће да погледају и како ради “пресретач” Саобраћајне полиције.

Сви који посете штанд Министарства данас у 15 сати моћи да се друже са аутобомилистом Николом Миљковићем, док ће његов колега, Душан Борковић дружити са посетиоцима у петак у подне.

Током сутрашњег дана, посетиоци ће моћи да чују потресна сведочења жртава саобраћајних незгода, које ће кроз своја искуства указати другима како да се сачувају.

Субота ће бити резервисана за најмлађе, који су и најугроженији учесници у саобраћају, па ће их тог дана “Пажљивко” научити како да се безбедно понашају у саобраћају. Малишане очекују радионице, а најсрећнији у наградној игри добиће на поклон аутоседишта.

У недељу ће “Пошта Србије” и “Путеви Србије” потписати Споразум о продаји уређаја за електронску наплату путарине.

Пре него што под куполе Београдског сајма данас буду дошли први посетиоци, сајам је синоћ свечано отворио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.