You are here

МИНИСТАРСТВО И ТЕЛЕКОМ СРБИЈА: ДА ДИГИТАЛНА РЕШЕЊА ПРАТЕ ГРАДЊУ ПУТЕВА И ПРУГА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и директор компаније „Телеком Србија“ Владимир Лучић потписали су данас Меморандум о сарадњи на пољу развоја и примене дигиталних решења у области саобраћаја, инфраструктуре и комуналне делатности.

Циљ је да инфраструктурни пројекти које држава реализује кроз дигитална решења буду доступнији грађанима. 

Министар Весић је поручио да Србија ове године у инфраструктуру улаже 3,6 милијарди евра, што је више него све земље Западног Балкана заједно.

Оценио је да је то резултат визије председника Александра Вучића да сви делови Србије буду саобраћајно повезани.

Додао је да саобраћајна повезаност значи нова радна места, а онда то значи веће плате и бољи животни стандард.

"Важно је да постојећу инфраструктуру коју градимо, и одржавамо. Важно је партнерство са Телекомом, јер је та компанија лидер модерних и смарт технологија у овом региону. Домаћа је компанија која запошљава домаће стручњаке и потпуно је природно да са Телекомом Србије сарађујемо када су у питању смарт и дигитална решења за наше путеве", рекао је министар.

Весић је истакао да је жеља да у будућности буде коришћено све више паметних решења.

"Да тако наши путеви постану доступнији грађанима, и да преко нових дигиталних технологија нудимо грађанима који користе наше путеве и пруге нове погодности", рекао је он.

Истакао је да за Министарство не постоји погоднији партнер од Телекома Србије за овај посао.

"Телеком Србија је један од покретача развоја земље. Са развојем инфраструктуре Телекома, посао добија домаћа индустрија, а са развојем њихових смарт-паметних решења наши стручањаци, наши млади, остају у земљи и раде овде за нашу државу", поручио је Весић.

Истакао је да Меморандум никако неће остати само мртво слово на папиру.

"Већ у наредним месецима ћемо изаћи са апликацијама и заједничким решењима и заједно са Телекомом радити на развоју нових решења, како би инфраструктура коју градимо била доступнија грађанима", закључио је он. 

Генерални директор Телекома Србије Владимир Лучић је истакао да је на овај начин указана част тој компанији која је регионални лидер и што је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре препознало значај дигиталних технологија и сервиса у будућности.

"Телеком Србије је носилац дигиталне трансформације у овом делу Европе. Много улажемо у тај сегмент. Преко нашег Фонда, финансирамо стартап идеје из домена дигиталних сервиса", рекао је он.

Додао је да ће у наредних десетак година доћи до великих промена у дигиталној трансформацији и до четврте индустријске револуције, те да су паметни градови већ садашњост, а да ће ускоро и аутомобили имати самостално управљање.

"Телеком као друштвено одговорна компанија сматра да треба са државним органима да подели своју визију и правац технолошког развоја како би заједно успели да направимо што више дигиталних сервиса који би за грађане имали практичну примену", поручио је он.

Најавио да ће тимови Министарства и Телекома у будућности радити на што више таквих сервиса како би се улагања у инфраструктуру још више приближила грађанима.

Kао пример досадашње добре сарадње навео је успостављање одличног интернета на брзој прузи Београд - Нови Сад урађено за Србија воз, што је затим прерасло и у сервис онлајн куповине карата.