RSS

You are here

Министарство уводи црне и беле листе извођача радова

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре убудуће ће извођаче радова који се ангажују на важним инфраструктурним пројектима сврставати на црне и беле листе, најавила је потпредседник  Владе и министар проф. др  Зорана Михајловић, након што је на деоници Уб-Лајковац, која треба да буде завршена до 30. новембра, затекла полупразно градилиште.

 

Михајловић је на целој траси будућег аутопута према Црној Гори од Уба до Лајковца од предвиђених 210 данас затекла око 50 радника. Она је подсетила да је држава продужила рок извођачима радова, “Плануму“ и „Путевима Ужице“, под условом да до предвиђеног рока  заврше ову деоницу дугу 12,5 километара, која се гради још од 2010. године. „Анексом уговора утврђено је да извођач радова мора да достави прецизну динамику, са колико радника и шта ће радити. Држава неће толерисати такве ствари. Jош једна оваква контрола и може се десити да извођач изгуби посао. Није то жеља државе, а верујем ни радника, али ми морамо да уведемо ред", нагласила је она.

 

Михајловић је истакла да Министарство неће дозволити да се неодговорно троши новац грађана с обзиром да се радови на деоници Уб-Лајковац финансирају из буџета. "У наредних месец дана, ако се ствари не буду одвијале према утврђеној динамици, бојим се да ћемо имати проблем са извођачима”, рекла је она. Према њеним речима, на основу црних и белих листа извођача, све фирме које не буду поштовале рокове, изгубиће посао и неће моћи да добију ни један други у будућности. Михајловић је нагласила да то није смислила Влада Србије, већ да то предвиђа Конвенција 94 Међународне организације рада, додајући да не разуме зашто се то није примењивало и у претходном периоду.


Говорећи о квалитету асфалта који се поставља, Михајловић је нагласила да Министарство чека извештај надлежног института како би се утврдило шта се десило са асфалтом који је постављен на мосту код Бешке. У претходном периоду постојали су проблеми и са квалитетом пројеката, навела је она, додајући ће нови закон о планирању и изградњи предвидети да  и пројектанти морају да дају гаранције за своје пројекте. Михајловић је закључила да се не сме више догађати да се пројекти накнадно мењају чак 20-30 одсто, јер се на тај начин драстично повећава цена радова.