You are here

Модернизација нишког аеродрома донеће раст броја путника и нова радна места

Ниш, 21. март - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић присуствовао је данас пoлагању камена темељца на доградњи пристанишне зграде у оквиру комплекса аеродрома Консатнтин Велики Ниш. Министар Момировић пожелео је срећан почетак радова и истакао да долазак милиона нових путника представља и погодну прилику за новим радним местима, пре свега у туризму.

Министар је изразио уверење да ће овај аеродром бити један од најмодернијих аеродрома у Југоисточној Европи и посебну пажњу посветио плановима подршке и будућег развоја.

,,Улагањем у равномерни регионални развој, ова инвестиција је највећи доказ политике Владе Републике Србије, и биће још једна велика инвестиција за град Ниш“, рекао је Момировић.

Почетку радова на доградњи пристанишне зграде присуствовала је и градоначелница Ниша Драгана Сотировски  и том приликом је истакла да је нишки аеродром важан за развој Ниша, развој економије, за нове инвеститоре као и за туризам.

,,Радови на проширењу терминалне зграде значе више линија, више летова, више путника, брже процедуре и конфор за оне који лете“, нагласила је Драгана Сотировски.

Директор Аеродром Србије доо Ниш Михајло Здравковић изразио је задовољство због почетка радова и предочио који капацитети и услуге ће бити унапређени доградњом новог објекта и реконструкцијом постојећег.

Доградња терминалне зграде омогућиће капацитет за 1,5 милиона путника годишње и моћи ће да опслужи 6 ваздухоплова истовремено. Имаће 5 излаза (гејтова) и могућност коришћења авио моста, што сада не постоји. Имаће око 700м2 комерцијалног простора и омогући ће значајно бољи конфорт путника и већи број пратећих садржаја.

Уговор за извођење грађевинских радова између Аеродрома Србије и конзорцијума Конкорд Вест д.о.о. потписан је 25.02.2022. године. Процењена вредност радова износи око 12 милиона евра, а предвиђено време за завршетак радова је две године.