You are here

Момировић: Ако не ураде брзу пругу до Новог Сада до краја 2021. неће више радити

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић поручио је у суботу, 5. децембра 2020, данас да ће брза пруга на деоници Београд - Нови Сад бити завршена до краја 2021, како су страни партнери који изводе радове и обећали председнику Александру Вучићу, упозоривши их да више никада неће радити у Србији ако не буду испоштовали рок који су дали.


Ако то не буде испоштовано, нико од тих људи више неће ништа радити у Србији или ја више нећу бити министар, поручио је Момировић. На питање новинара да прокоментарише то што је председник Вучић рекао да на тој деоници има проблема и да ће радови каснити, Момировић је казао:


"Председник је рекао да имамо доста проблема на деоници од Београда до Новог Сада и то је истина. Али, ми ћемо то и завршити до краја следеће године из два разлога".


Прво, ми смо то платили и очекујемо да то буде и квалитетно завршено, нагласио је Момировић. Каже да су страни партнери који изводе радове обећали Вучићу да ћемо моћи да се возимо пругом за брзину од 200 километара на сат до краја 2021. године.


"Ми као влада нећемо дати да се преко обећања дата нашем највишем државном врху пралази тако лако. Макар у нашој земљи, али се не реализује оно што смо платили, нико од тих људи који раде у Србији више неће ништа радити или ја нећу бити министар", поручио је Момировић.


Нећемо дозоволити да се неко игра са грађанима и представницима наше државе, нагласио је министар.


Део брзе пруге од Београда до Старе Пазове граде кинески извођачи, а део од Старе Пазове до Новог Сада руски партнери. Предвиђено је да деоницу од Новог Сада до Суботице раде Кинези.


Министар Момировић контролисао  радове на изградњи железничке станице Београд центар у Прокупу и најавио да ће бити потпуно завршени за око три године.
Оквирни рок за завршетак железничке станице је око три године, а након тога ће се на њој развијати комерцијални садржаји путем јавно-приватног партнерства, рекао је Момировић новинарима након обиласка радова.


"Станица у Прокупу после више од 40 година пројектовања и грађења улази у завршну фазу", истакао је Момировић.


Каже да је успех у изградњи путева можда највидљивији резултат политике коју предводи председник Александар Вучић, а да ће у будућности бити највидљивији развој железничке инфраструктуре и железничког саобраћаја.


"Много се новца инвестира у железничку инфраструктуру, испред нас иде период који ће обележити рененсансу железничког саобраћаја. Врло брзо ћемо одавде до Новог Сада ићи возом за само 40 минута", нагласио је Момировић.


Каже да ће у августу бити завршена тренутна фаза радова чија је вредност око 11 милиона евра и да ће ускоро бити завршени преговори са Светском банком.


"Одмах затим улазимо у наредну фазу радова и онда ће приватни инвеститор путем јавно-приватног партнерства изградити железничку зграду за пријем путника, а добиће за узврат део који ће моћи да комерицијализује за своје потребе. Тако да буџет и грађани неће издвојити ни динар за тај део инвестиције", навео је министар.


Мере добро одмерене, неће се пооштравати, важно да се поштују.


Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре апеловао је на грађане да поштују мере и буду дисциплиновани, наводећи да су мере пажљиво одмерене, да могу дати резултате ако се поштују и доследно споводе, те да се у том случају неће пооштравати.


"Нисмо закаснили са мерама, као члан Кризног штаба могу да кажем да смо пажљиво анализирали и уводили праве мере", рекао је министар одговарајући на питања новинара након обиласка радова у железничкој станици Београд Центар и презентације пројекта изградње нове зграде и пратећих садржаја.


Рекао је да сви знамо да можемо да смањимо драстично број оболелих од корона вируса, али би то значило да се људи морају затворити у куће, и то би могло да буде погубно за нашу економију.


"Ако би то урадили, затворили би људе у кућама два месеца, имали би наравно неке демонстрације, звали би полицију, али би број заражених пао. Не можемо да се боримо са короном тако што ћемо 'убити' нашу економију, затворити нашу економију, морамо да мислимо на будућност земље, перспективу, достигнути економски стандард", рекао је Момировић.


Истакао је да је корона вирус највећи здравствени и изузетно комплексан проблем и да су зато уведене рестриктивне мере које ће трајати кратко и неће се пооштравати.


"Надам се да ћемо у најскорије време моћи да уђемо у фазу релаксације мера како би прво вратили да објекти раде до 21 сат увече, а онда и то релаксирали, јер то морамо учинити због људи који раде у свим секторима који су највише погођени пандемијом и мерама", рекао је Момировић.


Додао је да велики број младих људи практично нема посао сада и да је држава извојила две милијарде динара како би подржала најосетљивије секторе, али да се и то не може чинити неограничено и мора се омогућити људима да раде.


Момировић каже да један број грађана није савезник у свему томе и не верује да је корона озбиљна ствар, па се оглушује о мере Кризног штаба.


"Апелујем и молим људе да поштују мере, оне су пажљиво одмерене и поштовање мера и диспцилина води нас ка томе да се вратимо колико, толико нормалном начину живота", рекао је министар.


Момировић је додао да је здравствени систем под великим притиском, али није угрожен иако је много болница сада у ковид систему и лекари раде и по 16 сати дневно.
Наши протоколи су чврсти, нико се не враћа кући и не искључује са апарата, свима пружамо квалитетну медицинску негу, поручио је Момировић.