You are here

Момировић: Ауто-пут Београд-Сарајево и изгрдања аеродрома у Требињу још више увезују читав регион

 

Београд, 13. април – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са министром комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војином Митровићем, како би разговарали на теме саобраћајних и инфраструктурних пројеката који су од важности за обе земље.

Тема састанка најпре је била изградња ауто-пута Београд - Сарајево – Београд, који представља један од најзначајнијих и највреднијих инфраструктурних пројеката у региону, будући да је процењена вредност пројекта изградње ауто-пута на територији Србије 1,05 милијарди евра, док је укупна процењена вредност (узимајући у обзир и вредност изградње на територији БиХ) око 2 милијарде евра. У оквиру пројекта ради се на две деонице и то: Сремска Рача-Кузмин са мостом преко реке Саве, дужине 18 км и Пожега-Котроман, дужине 60 км Поред тога, министри су разговарали и о динамици радова и инфраструктурној повезаности Србије са БиХ кроз пројекат изградње брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, реконструкцији и одржавању међудржавних мостова, о изградњи новог граничног прелаза на локацији Сремска Рача и реконструкцији граничног прелаза на локацији Котроман – Вардиште, што безбеднијем пловном путу и чишћењу корита реке Саве као и планираној изградњи аеродрома у Требињу.

,,Влада Републике Србије донела је одлуку да инвестира у аеродром Требиње, сматрамо да је то за нас стратешка заједничка инвестиција. То ће бити аеродром у власништву Босне и Херцеговине и за нас је важно да сви надлежни органи у Сарајеву предузму све активности из своје надлежности како би тај аеродром могао да доживи пуну економску експлоатацију на радост грађана и Републике Србије и Републике Босне и Херцеговине'' казао је Момировић

Министри су закључили да је од великог значаја што суседске земље имају све чвршће билатералне односе, посебно у условима светске пандемије када је солидарност потребнија неко икада, а блиска сарадња прави пут за економски опоравак и даљи просперитет.

,,Наша политика је мини Шенген, да нема никаквих баријера у протоку људи и робе између наше две државе, желимо да поптуно економски интегришемо регион на начин како је то учинила Европа Уније'', рекао је Момировић, додавши да сматра да је недавна донација од десет хиљада вакцина Босни и Херцеговини на инцијативу председника Србије Александра Вучића, прави показатељ колико су за Србију важни што чвршћи пријатељски односи са БиХ.

Министар Митровић је истакао да је приметно да Република Србије изузетно води рачуна о својим суседским односима, пре свега са Босном и Херцеговином, тиме и Републиком Српском и Федерацијом, и изразио је захвалност у име свих грађана на донацији вакцина.

,,Република Србија на челу са господином Вучићем до сада је показала и показује да жели добре пријатељске односе, да улаже у Босну и Херцеговину, а најбољи пример је договор који је Вучић покренуо заједно са Ердоганом и Председништвом Босне и Херцеговине око вековне замисли повезивања Београда и Сарајева изградњом ауто-пута'' рекао је Митровић

 Ова Влада снажно заступа идеју мини Шенгена управо због олакшавања слободног тока трговине и транспорта, путовања грађана из околиних земаља и самим тим константног економског развоја региона.