You are here

Момировић: Да би економски напредовали, морамо да релаксирамо граничне процедуре

Тирана, 07. јун – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је данас заједно са министрима саобраћаја из региона документ "Посвећеност путевима будућности" у оквиру Самита о путевима Западног Балкана 2022.

„Данас смо потписали документ посвећен путевима будућности. Велико ми је задовољство да сам имао прилику  да са својим колегама из Југоисточне Европе учествујем на панелу и да представим све инвестиције које ми у Републици Србији спроводимо. Инвестирамо милијарде евра у потпуно нову путну и железничку инфраструктуру и поново градимо нашу земљу. Али ако не уклонимо граничне баријере нећемо у потпуности остварити наш циљ. Нема превише смисла  уложити милијарде евра, изградити нову мрежу аутопутева, а да притом чекамо на границама више сати. Паралелно са процесом изградње путева, морамо да релаксирамо граничне процедуре како би помогли нашој економији, и самим тим омогућили да сви грађани на Западном Балкану доживе један еконоски процват“, истакао је министар Момировић.

Министар Момировић радни дан у Тирани започео је састанком са министром транспорта и веза Северне Македоније Благојем Бочварским где се разговарало о свим актуелним темама у области транспорта.

Поменути документ "Посвећеност путевима будућности" подразумева улагања у развој трансевропске транспортне мреже (ТЕН-Т путне мреже), стратегију увођења интелигентног транспортног система –ИТС, обезбеђивање интероперабилности електронске наплате путарине у целом региону, изградњу станица за пуњење електричних аутомобила, промовисање других алтернативних горива, повећање безбедности на прелазу пута преко железничке пруге у нивоу, као и побољшање безбедности рањивих учесника у саобраћају на путевима.

Самит о путевима Западног Балкана 2022. године у организацији Сталног секретаријата Tранспортне заједнице, Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) са називом „Обликовање будућности: сигурни, паметни и одрживи путеви“, одржава се данас у Тирани. Самит о путевима окупио је партнере из Југоисточне Европе и високе званичнике задужене за саобраћај, представнике земаља чланица ЕУ, регионалних институција и међународних организација.