You are here

Момировић: Дигитализацијом рада РГЗ-а и јачањем кадровских капацитета до ефикаснијег пружања услуга грађанима Србије

 

Београд, 14. април - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић посетио је данас Републички геодетски завод Србије где се састао са директором Борком Драшковићем, са којим је разговарао о унапређењу и побољшању услова рада у заводу све у циљу што бржег  и ефикаснијег пружања услуга грађанима.

На састанку је било речи о могућој трансформацији катастра у нову институционалну форму, о систему дистрибуирања информација у катастру и значају дигитализације, која када досегне своју пуну форму, драстично ће олакшати рад запослених у РГЗ-у и пружање услуга грађанима. Директор Драшковић изнео је министру актуелну проблематику функционисања система која понајвише успорава ефикасно решавање броја предмета у РГЗ-у, а то је поред недостатка радних кадрова и начин на који катастар добија документацију од стране нотара, кроз аналогну форму која у процесу дигитализације доста успорава процес рада.

Министар је истакао да је катастар непокретности активан учесник у реализацији свих великих инфраструктурних пројеката на територији Србије и додао да само на деоници брзе пруге од Новог Сада до Суботице ће бити експроприсано 4600 катастарских парцела, а да је већ око 1330 катастарских парцела за коридор Прељина-Пожега експроприсано.

,,Свесни смо проблема које има катастар у мањку запослених, Влада је одобрила запошљавање 321 додатног службеника како би ојачали кадровске капацитете и РГЗ је једина институција којој је Влада у том обиму дозволила ново запошљавање, јер смо свесни да тај обим посла није могао да буде покривен укључујући и старе предмете са претходним бројем људи. У претходних шест месеци смо решили триста хиљада старих предмета, нажалост остало је још четиристо, али сам уверен да ћемо адекватним радом и то решити'' рекао је Момировић.