You are here

Момировић: До данас исплаћено 1.8 милијарди динара помоћи аутобуским превозницим

 

Београд, 03. август – До данас су исплаћене четири рате субвенција за 654 аутобуска превозника са нешто мање од 7.000 регистрованих аутобуса у износу од приближно 1.8 милијарди динара и на тај начин је спашено око 13.000 радних места и исто толико породица, истакао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић на данашњем састанку са представницима лиценцираних аутобуских превозника којима се додељују бесповратна средства као вид подршке због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести Ковид-19.

 

„Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Влада Републике Србије су одлучним потезима подржали аутобуске превознике у претходном периоду. Јасно смо рекли аутопревозницима да ће Влада Републике Србија увек бити уз њих и ми нећемо дозволити да пропадну, иако корона и убудуће буде имала разорне ефекте, само под једним условом, а то је да они чувају своје компаније и да чувају своје заопослене“, изјавио је министар Момировић.

 

Министар Момировић истакао је да је током изузетно конструктивног састанка отворена и дискусија о пројекту „Отворени Балкан“ („Open Balkan“), коју је покренуо председник Вучић, и да је циљ потпуно слободан промет људи и роба, бржа комуникација, како би између осталог и наши аутобуски превозници нашли свој интерес, додатно развили своје пословање и запослили што већи број људи.

 

Представници аутобуских превозника захвалили су се министру Момировићу и истакли да у претходних 25 година рада нису имали овако конструктиван однос и комуникацију са ресорним министарством какву имају данас. Подвукли су и то да без јасног става министра Момировића везаног за доделу субвенција аутобуским превозницима и продуктивног односа са државом, они данас не би могли да наставе са радом.

 

Програм распореда и коришћења субвенција за подршку раду аутобуских превозника донесен је као вид подршке раду аутобуских превозника због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести Ковид-19. Овим планом субвенција биће додељена бесповратна средства лиценцираним аутобуским превозницима шест пута у висини од по 600 евра у динарској противвредности обрачунатој по средњем курсу Народне банке Србије.