You are here

Момировић: До краја године стижу три најмодернија воза компаније Штадлер за брзу пругу Београд-Нови Сад

 

БЕОГРАД, 8. Априла - Уговор о набавци три електро-моторна воза за брзине од 200 километара на сат потписали су данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор продаје за Централну и Источну Европу компаније Штадлер Жељко Давидовић.

Потписивању уговора присуствовали су и амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид, помоћник министра за железнички сектор Анита Димоски, в.д. директор Србија Воз Југослав Јовић.

Возови ће саобраћати на брзој прузи Београд - Нови Сад, коју тренутно раде руски и кинески партнери, са домаћим подоизвођачима.

Како је раније најављено, пруга ће бити завршена до краја године, након чега следи тестирање брзе пруге и возова, док ће грађани почетком наредне године моћи да путују новим и модерним возовима.

 

Србија је данас први пут у својој историји набавила возове за брзине до 200 километара на сат, који су намењени за путнички саобраћај на прузи за велике брзине Београд - Нови Сад - Суботица, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Након потписивања уговора о набавци три брза воза са швајцарском компанијом Штадлер, Момировић је истакао да ће деоница Београд Центар - Нови Сад бити завршена крајем ове године и додао да очекује да ће крајем године почети и прве пробне вожње тим возовима.

"Очекујем и да већ у фебруару следеће године успоставимо комерцијалну линију до Новог Сада", рекао је Момировић.

Додаје да су та три савремена електромоторна воза за брзине до 200 км/ч набављена у отвореном поступку јавне набавке, потпуности у складу са Законом о јавним набавкама и осталим прописима Србије.

"Једини понуђач који је доставио понуду био је реномирани швајцарски произвођач Штадлер, са понуђеном ценом од 62.197.200 евра са ПДВ-ом", рекао је Момировић.

Ради се, објашњава, о три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора, које носе ознаку Штадлер ЈИШ 200.

Истиче да у складу са моделом уговора из конкурсне документације, на који се понуђач сагласио, захтевани рок за испоруку првог воза је 31. октобар ове године, а другог и трећег 31. децембар.

"Ово су најсавременији европски возови, одличних перформанси, предивног дизајна, удобни, а укупан капацитет седишта је 316, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. WИФИ интернет, дисплеји који показују заузетост седишта, мини бар...само су неке од погодности које ће бити на располагању путницима", навео је Момировић.

Тим возовима, каже министар, иза себе остављамо прљаве и запуштене возове и пруге у које, како наводи, годинама нико није улагао.

"Ови возови ће бити слика и прилика модерне Србије, која иде у корак са најсавременијим технологијама, која је спремна и способна да улаже у будућност и завршава до сада незамисливе пројекте", рекао је Момировић.