You are here

Момировић: Гради се најмодернија контрола лета у Европи, уложено 22 милиона евра

 

Београд, 19. октобар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је радове на изградњи новог торња аеродромске контроле летења и зграде Центра контроле летења Београд у склопу аеродрома „Никола Тесла“ и том приликом запосленима честитао међунаордни Дан контролора летења који се обележава 20. октобра.

 

„После много деценија улажемо у нови контролни торањ, где СМАТСА и Влада Републике Србије инвестирају 17,5 милиона евра и додатних 5 милиона евра у најсавременију опрему. Ово ће бити на понос не само СМАТСА-е и ваздушног сектора, већ целе Републике Србије. Ми смо у једном великом инвестиционом циклусу и сви знају да ми пројектујемо и градимо више од 1.200 километара ауто-путева, градимо најбржу пругу у Источној Европи, али некако остаје занемарено да ми имамо огромне инвeстиције са нашим партнерима из VANCI-а у аеродром „Никола Тесла“, да реконструишемо аеродром у Нишу који ће бити три пута већи од постојећег. Уложена су додатна средства у аеродром „Поникве“, планирају се инвестиције у аеродром „Морава“ тако да ће ваздушни сектор са СМАТСА-ом, Директоратoм цивилног ваздухопловства, AirSerbia-ом и аеродромима потпуно померити стандарде у наредним годинама”, навео је министар Момировић.

 

За изградњу објекта опредељно је 17.443.869 евра, а завршетак радова на изградњи се очекује до краја 2021. године, након чега следи примопредаја радова, технички преглед изведеног објекта и прибављање употребне дозволе. Почетком 2022. године планира се уградња уређаја и система за пружање услуга контроле летења и потребна интеграција са осталим системима. Инвестициона вредност оперативног сегмента пројекта је приближно 4.900.000 евра.

 

Момировић је искористио прилику да честита сутрашњи празник, међународни Дан контролора летења и подсети колико је захтеван посао који они обављају. Додао је да ваздушни саобраћај изнад наше земље, којим некада прелети и 3.500 авиона, контролишу ови људи и подсетио да ће Република Србија увек бити уз контролоре који посао обављају у јако тешким и стресним околностима.

 

„Након 60 година аеродром „Никола Тесла“ и Контрола летења добиће нови торањ 75 метара висине, са 120 квадрата оперативне сале на врху где ће бити уграђена најмодернија опрема“, истакао је  Предраг Јовановић, директор СМАТСА.

 

Постојећи торањ на аеродрому „Никола Тесла“ Београд који је изграђен 1962. године неадекватан је и не задовољава захтеве корисника, с обзиром на недостатак расположивог простора и немогућност модернизације и инсталирања додатне техничке опреме и система у куполи торња. Изградњом новог контролног торња створиће се услови за неометано и квалитетно пружање услуга контроле летења, имајући у виду предикције повећавање капацитета и броја авио-операција на београдском аеродрому, као и већу упосленост аеродрома реализацијом инвестиционих пројеката.