You are here

Момировић: Градимо Ђердап 2 и подижемо транспортне капацитете Дунава

Ђердап, 22. март – Ђердап 2 је симбол достигнућа из неког прошлог времена на који смо поносни, али смо такође поносни и на све инвестиције које смо ми покренули и завршили у претходном периоду, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас након потписивања уговора о извођењу радова на адаптацији бродске преводнице у саставу хидроелектране „Ђердап 2“.

„Поред Ђердапа 2, ускоро ћемо кренути са реконструкцијом Луке Прахово, чији је рад од посебног значаја за пословање РТБ Бора и Индустрије хемијских производа у Прахову, а такође уговорићемо и почетак радова на вађењу потопљене немачке флоте из Другог светског рата“, изјавио је министар Момировић.

Министар је додао да ће Неготин ове године постати једно од највећих градилишта у Европи, посебно када је у питању водна инфраструктура, и  нагласио да је Влада Србије одлучила да после вишедеценијског запостављања саобраћајне и лучке инфраструктуре на Дунаву, покрене инвестиције које ће из корена променити водни сабраћај у земљи, јер ће Србија инвестирати пола милијарде евра у развој водног саобраћаја и водних коридора.

„Ово је пројекат који је значајан не само за нашу општину и нашу земљу већ и за целу Европу, јер ће се овом инвестицијом даље развијати и потенцијали овог краја“, истакао је овом приликом председник општине Неготин Владимир Величковић.

Уговор о извођењу радова са министром Момировићем потписао је представник лидера конзорцијума DSD NOELL GmbH Јоан Гиш који је том приликом рекао да ће се реализација овог пројекта обавити на професионалном нивоу као што је то био случај и на пројекту „Ђердап 1“ који је успешно завршен.

Вредност радова износи 29 милиона евра. Из кредита ЕИБ-а обезбеђено је 60% средстава, док је преосталих 40% средстава обезбеђено из CEF фонда (Connecting Europe Facility Fund).